НАСА засне пресъхването на най-големите американски язовири

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

НАСА засне пресъхването на най-големите американски язовири – Мийд и Пауъл. И двата се намират в пустинята и са свързани с река Колорадо.

По-големият Мийд се намира на 48 километра от Лас Вегас, на границата между щатите Невада и Аризона. Дължината му е близо 190 км, а дълбочината достига до 160 метра. Максималният обем вода е 32.236 кубични километра.Пауъл се намира на границата между Аризона и Юта и е с дължина от 299 километра. Дълбочината му достига до 178 метра. Той обаче е по-тесен, а максималният обем на вода му е 31.042 кубични километра.


Днес двата язовира са се превърнали в “сянка” на предишното си величие, като това се вижда и на снимки от космоса.

Сравнете нивото на язовирите >> >> >>

НАСА изчислява, че яз. Пауъл е запълнен на едва 26% от своя капацитет. Язовир Мийд пък е запълнен на едва 28% от капацитета си. Пресъхването е по-голямо сравнено с това през летния сезон на 2021 г., 2017 г. и 2000 г.

Водите на двата язовира отговарят за захранването с вода на близо 40 милиона души в мегаполисите Лас Вегас, Феникс, Лос Анджелис и Сан Диего.

Според съобщение от 16 август на Министерството на вътрешните работи на САЩ Аризона ще получи 21 процента по-малко вода от системата на река Колорадо през следващата година, Невада с 8% по-малко, а Мексико със 7 процента по-малко.

Спадът това лято е толкова голям, че се очаква през зимния и пролетния сезон, когато водите на река Колорадо са най-пълни двата язовира да достигнат максимум до 60% от обема си.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар