НАСА изстрелва “изкуствена звезда” в космоса

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

НАСА планира да изстреля необичаен сателит, оборудван с осем лазера. Задачата му е да имитира звезди и други небесни обекти като свръхнови, съобщава Live Science. Апаратът ще излъчва лазери към наземни обсерватории.

“Фалшивата звезда” е част от мисията Landolt на НАСА за 19,5 милиона долара. Тя трябва да позволи на учените да получат по-точни измервания на истински звезди. Изследователите предполагат, че Landolt дори може да помогне за изучаването на тъмната енергия, хипотетична форма на енергия, която обяснява защо Вселената се разширява с ускоряваща скорост.

Дори с днешните модерни инструменти, измерванията на яркостта на звездите са известни само на няколко процента“, каза заместник-директорът на Научния институт за екзопланети на НАСА и астрономът от Калифорнийския технологичен институт Дейвид Киарди в изявление. “Landolt ще даде възможност за подобряване на тези измервания с повече от коефициент десет.

Разбирането на истинската яркост на звездите ни позволява да разберем по-добре не само тях, но и екзопланетите около тях“, добави той.

Мисията е кръстена на астронома Алро Ландолт, който създава широко използвани каталози на звездна яркост от 1973 г. насам и почина през 2022 г.

Екипът ще сравни известната яркост на изкуствената звезда с нейните много по-далечни аналози, за да създаде нови каталози за звездна яркост.

Чрез изучаване на яркостта на далечни звезди, изследователите се надяват да проучат и скоростта на разширяване на Вселената, което би могло да хвърли светлина върху тъмната енергия, една от най-големите мистерии, пред които е изправена астрономията днес.

Апаратът е планиран да бъде изстрелян през 2029година на геостационарна орбита. Излъчваната от него светлина ще може да се наблюдава само с телескоп.

 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар