НАСА има план да изпрати “рояк” от малки сонди до най-близката ни звезда

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

НАСА има смел план да изстреля рояк от малки иновативни сонди към най-близката до нас звезда – Проксима Кентавър. Ако мисията използва конвенционална ракетна технология, то пътешествието ще отнеме между 19 000 и 81 000 години. Но американската космическа агенция няма да разчита на такова. Сондите ще са с енергийно задвижване или казано иначе – със слънчеви платна.

Предложените концепции включват Swarming Proxima Centauri, съвместно усилие между Space Initiatives Inc. и Инициативата за междузвездни изследвания (i4is), ръководена от главния учен на Space Initiative Маршал Юбанкс.

Проектът наскоро беше избрана за фаза I на развитие като част от тазгодишната програма на НАСА за иновативни усъвършенствани концепции (NIAC).

Според Юбанкс пътуването през междузвездното пространство е въпрос на разстояние, енергия и скорост. На разстояние от 4,25 светлинни години (40 трилиона км) от Слънчевата система дори Проксима Кентавър е необозримо далече.

Според проекта сондите трябва да са наистина малки – с тегло около 1 грам. За сметка на това те ще имат големи платна.

“Отскачането на фотони от платното ще може да ги ускори до релативистични скорости. Но проблемът е, че няма много импулс във фотона, така че се нуждаем от много от тях. И предвид мощността, която вероятно ще имаме на разположение, дори след няколко десетилетия, тягата ще бъде слаба, така че масата на сондите трябва да е много малка – грамове, а не тонове”, казва Юбанкс.

Swarming Proxima Centauri се базира на създаването на мощен 100-гигаватов (GW) лазерен лъч, който ще се насочи към платната на хиляди космически сонди с големина от 1 грам. Това би ги ускорило до 10-20 процента от скоростта на светлината. Освен това ще има нужда от създаване на радар с площ от един квадратен километър или повече, който да улавя сигнала на сондите.

Според техните оценки тази концепция на мисията може да бъде готова за развитие около средата на века. Ако тя стартира тогава, то Проксима Кентавър и нейните планети ще бъдат достигнати още през този век.

Любопитното е, че концепцията стъпва на технологии, които вече са в процес на развитие. НАСА извърши практически експеримент със светлинно платно в орбита около Земята.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар