НАСА може да не успее да върне проби от Марс

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

НАСА отложи усилията си за връщане на проби от Марс (MSR), след като независим съвет за преглед откри няколко сериозни проблема по отношение на плана за мисията, съобщава SpaceNews.

Мисията за връщане, първоначално планирана за 2026 г., винаги е била амбициозна. Научните последици от такъв проект са огромни и изследователите по целия свят са нетърпеливи да се докоснат до желаните марсиански проби.Сътрудничество между НАСА и Европейската космическа агенция за мисията обаче е под въпрос. Причината за това е постоянно растящия бюджет на начинанието.


При ревизия на плана, експертите посочват, че “той е с нереалистични очаквания за бюджет и график от началото.” Това на практика позволява злоупотреби.

В резултат на това“, заключва бордът, “понастоящем няма надежден, съответстващ технически, нито правилно разграничен график, цена и техническа базова линия, които могат да бъдат изпълнени с вероятното налично финансиране.

Досегашния план за вземани на проби бе съставен от твърде много компоненти. Роувър трябва да вземе проби от Марс, след това друг марсоход ще ги достави до кацнала в близост платформа с ракета. Те ще се натоварят на нея и ще се изстрелят в орбита около Марс, в последствие там ще бъде реализирано скачване със сателит и той ще върне пробите до Земята.

Мисията ще включва първото изстрелване на ракета от друга планета и първото скачване в орбита, около друга планета. Натоварването на пробите не отстъпва по сложност.

Изводът на ревизията обаче е, че мисията е организирана “под тромава структура” и създадена с “нереалистични очаквания за бюджет и график от началото.”

Липсата на добра организация и множеството неясноти в плана създават риск, от неуспех, а това би бил голям удар в престижа на НАСА. ОТ космическата агенция обявиха, че са организирали вътрешен съвет за преглед на мисията и нейното преструктуриране.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар