НАСА може инцидентно да е разпръснала живот на Марс

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Американската космическа агенция изследва усилено Марс и неотдавна изпрати нов роувър там, а в перспектива планира да заведе хора до Червената планета. Но междувременно НАСА може да е изпратила и други форми на живот.

Макар учените да полагат грижи за почистване на космическите кораби и апарати детайл по детайл, е невъзможно да се намали броят на микробите до нула. Това посочва генетикът от университета “Корнел” в Ню Йорк Кристофър Мейсън в статия за ВВС.

Според него, има обезпокоителни доказателства, че опитите на НАСА да изследва Червената планета може вече да са я замърсили с вероятно опасен микробен живот. С други думи, съществува реален риск учените в крайна сметка да намерят доказателства за живот на Марс – който сами инцидентно са докарали там.

Без проблем бихме могли да донесем нещо (случайно или нарочно) на друга планета“, отбелязва Мейсън. Според него е важно да се гарантира безопасността и запазването на всеки живот, който би могъл да съществува другаде във Вселената, тъй като новите организми могат да причинят хаос, когато се озоват в нова екосистема.

Разбира се, формите на живот, които потенциално сме занесли на Червената планета, могат да бъдат объркани с чисто нови извънземни микроби, допуска Мейсън. Той се позовава на факта, че микроорганизмите, донесени от Земята в космоса, бързо биха могли да мутират при новите условия.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар