НАСА отново отложи изстрелването на “Артемис 1” към Луната заради теч на гориво

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

НАСА отново отложи изстрелването на най-мощната си ракета към Луната заради теч на водородно гориво. Изстрелването беше предивидено за тази вечер. Така и вторият опит за стартиране на мисията “Артемис” се провали в рамките на една седмица.

Течът е открит малко преди отварянето на двучасовия стартов прозорец днес, който е от 14:17 часа източноамериканско време (18:17 ч. по Гринуич). Изтичането е открито в момента, в който ракетата е започнала да се зарежда със супер студено горивоВ понеделник, 29 август, изстрелването на 98-метровата Ес Ел Ес (SLS) бе спряно заради изтичане на гориво и повреден термосензор на двигател. Смяташе се, че проблемите са решени от инженерите на НАСА. По време на зареждането рано тази сутрин местно време обаче е прозвучала аларма за свръхналягане и то за кратко е преустановено. Не са констатирани щети и зареждането с гориво е продължило. Минути по-късно обаче водородното гориво започнало да изтича от секция на двигателя в долната част на ракетата. НАСА спря зареждането, докато инженерите решат проблема. Техническата неизправност не беше овлядана. Екипът, койта се занимава с изстрелването, препоръча то да не се състои.Снимка: АР/БТА

“Артемида” изгаря 2,7 милиона литра течен водород и кислород, за да осигури тягата, необходима за напускане на Земята.

Хората чакат изстрелването на

Хората чакат изстрелването на “Артемис 1” в космическия център Кенеди

Снимка: АР/БТА

Предстои НАСА да насрочи друг опит за изстрелване на ракетата в понеделник или вторник.


Снимка: АР/БТА

Мисия “Артемис 1” (“Артемида 1”) се отправя на тестов полет без астронавти на борда. Това ще е първи полет за ракетата, разработвана повече от десетилетие като най-мощната в света досега.

Целта на мисията “Артемис 1” е да постави началото на американската програма за завръщане на Луната, да установи трайно присъствие на нея и да я използва като трамплин за бъдещи мисии до Марс. НАСА се надява да изпрати четирима астронавти в орбита около естествения спътник на Земята през 2024 г. и най-рано през 2025 г. екипаж да кацне на повърхността й.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар