НАСА показа как изглежда слънчевото затъмнение на Марс (видео)

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Земята не е единственото място в нашата слънчева система, където човечеството има възможността да се заснеме слънчево затъмнение.

По-рано тази година марсоходът на НАСА “Пърсивиърънс” засне две слънчеви затъмнения на Червената планета. Камерите на апарата уловиха как луните Фобос и Деймос минават пред Слънцето.

Въпреки че марсианските луни не са с правилния размер или разстояние, за да покрият напълно Слънцето, тези транзити са интересни.

Малкият и нащърбен от кратери Деймос мина пред нашата звезда през януари, а през февруари марсоходът улови по-големият Фобос да преминава пред Слънцето. 

Слънчевите затъмнения на Марс не дават възможност за изучаване на Слънцето. Въпреки това учените ги използват, за да измерват и наблюдават двете луни и тяхната орбита около Червената планета.

Фобос, който се върти около Марс три пъти на ден, се доближава до повърхността на планетата с по няколко метра на всеки век. След около 50 милиона години Фобос или ще се сблъска с планетата или ще се разпадне на малки отломки, образувайки пръстен около Марс.

Деймос обикаля около Марс на всеки 30 часа и тъй като е толкова малък, се прогнозира, че в крайна сметка ще избегне гравитационното привличане на Марс.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар