НАСА празнува 25 години от старта на Международната космическа станция

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Американската космическа агенция НАСА отбеляза 25-годишнината от началото на работата на Международната космическа станция (МКС) с церемония в сряда, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Вижте как изглежда МКС днес >> >> >>

Заместник-главният изпълнителен директор на НАСА Боб Кабана и ръководителят на програмата за МКС Джоел Монталбано прекараха около половин час в телефонни разговори с астронавтите и космонавтите, които в момента се намират на МКС – седем мъже и жени от САЩ, Дания, Япония и Русия.

Точно преди 25 години в сряда бяха свързани първите два модула – “Юнити” и “Заря”. Руският модул “Заря” беше изстрелян в космоса около три седмици по-рано. Кабана беше първият американец, който влезе в МКС.

“Не мога да повярвам, че на днешния ден преди 25 години грабнахме “Заря” и го съединихме с “Юнити”. Абсолютно фантастично!”, каза Кабана по време на церемонията.

Оттогава човешкият аванпост обикаля Земята 16 пъти дневно на височина около 400 км. МКС е съвместен проект на космическите агенции на Русия, Канада, Япония, Европа и САЩ – стартирал като международен проект след края на Студената война.

След свързването на първите два модула станцията непрекъснато нараства и сега е с размерите на футболно игрище, с шест спални, две бани, фитнес зала и панорамен прозорец.

От 2000 г. насам космическите пътешественици провеждат изследвания в тази космическа лаборатория без прекъсване. Матиас Маурер е последният германец, който е бил там от 2021 до 2022 г. Общите разходи отдавна са доста над 100 милиарда долара.

Въпреки поддръжката, обновяването и модернизацията, технологията на МКС вече не е най-съвременната. Постоянно се съобщава за повреди, неизправности, течове и други проблеми. Освен това настоящата политическа ситуация в света не улеснява експлоатацията на МКС.

Съществува широк консенсус, че МКС все още може да се експлоатира съвместно до края на десетилетието. След това би могло да се предприеме контролирано разбиване на МКС в Тихия океан.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар