НАСА праща хеликоптер на луната Титан

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

НАСА одобри изпращането на хеликоптер на най-голямата луна на Сатурн – Титан. Междупланетната мисия ще стартира през 2028 г., като до сега претърпя няколко забавяния.

Титан се намира на 1,2 милиарда километра от Земята и да е един от най-трудните за изследване обекти в Слънчевата система. Причината за това е не само разстоянието, но и атмосферата му, която е по-плътна от земната.

Вижте как изглежда Титан >> >> >>

Състояща се предимно от азот, атмосферата на Титан има значителни количества метан. Освен това там са налични сложни въглеводороди, които се образуват в облаци и валят на повърхността, за да създадат езера от метан, етан и други съединения. Възможно е дори да има воден океан, скрит в луната.

Това прави света изключително интересен за биолозите, които предполагат, че на луната може да има живот.

Един обикновен спускаем апарат вече се е потопил в титанианската атмосфера, но една по-амбициозна мисия трябва да бъде мобилна.

Изпращането на роувър е близо до невъзможно, заради “блатистия” и насечен терен. Тук идва и ролята на хеликоптера Dragonfly на НАСА.

Задвижван от радиотермичен генератор и летящ с осем алуминиеви/титаниеви ротори, Dragonfly е изключително здрав и издръжлив.

Апаратът тежи 450 килограма, а максималната му скорост е 36 км/ч.

Dragonfly ще направи не само множество ценни снимки от повърхността на вечно забулената луна, но и ще проучи в детайли химичния ѝ състав.

За мисията си Dragonfly ще лети от едно място до друго и ще използва своите сензори, включително система за обратно разсейване на радиация и масспектрометър, за да изследва химията на района. Той също така ще записва местното време и сеизмологията, за да научи повече за вътрешната структура на Титан.

Титан е естествена лаборатория, в която могат да бъдат наблюдавани същите химични процеси като на Земята в ранните етапи от еволюцията на живота. Като част от мисията Dragonfly планираме да търсим молекули, по-дълги от циклопропенилиден, и затова е изключително важно да разберем какви сложни органични форми възникват в атмосферата на Титан, които впоследствие падат върху повърхността на тази луна на Сатурн“, каза Мелиса Трейнър, астробиолог от НАСА.

Поради многото бюджетни спънки, забавянето мисията ще означава, че тя ще стигне до Титан най-рано през 2034 г.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар