НАСА разбра какъв е проблемът с „Хъбъл“

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Инженерите на НАСА съобщиха, че най-накрая са изолирали причината за компютърната грешка, която принуди космическия телескоп “Хъбъл” да спре работа за известно време. Новината идва след повече от месец, прекаран в отстраняване на различни неизправности.

Вижте най-красивите снимки, направени от “Хъбъл” >> >> >>

Припомняме, че блокиране на компютъра на остаряващия телескоп принуди учените да прекратят всички задачи още на 13 юни. През следващите няколко седмици те неуморно се опитваха да изолират проблема. Сега екипът е идентифицирал възможна причина за появилата се неизправност и вече започва да работи по справянето с нея.

Проблемът, според Американската космическа агенция, е в Блока за управление на мощността на телескопа (PCU). Неговата задача е да гарантира, че всеки хардуер постоянно получава захранване с електричество. Нивата на напрежение са спаднали под пет волта, в резултат на което верига за вторична защита е казала на компютъра да спре всички операции.

За щастие, екипът може да премине към резервно копие на компютъра, който също съдържа резервен PCU. Подобен проблем в командното звено на “Хъбъл” беше решен от специална мисия през 2009 година. По това време астронавтите успяха да заменят повредения хардуер лично, вместо да разчитат на преминаване към резервни системи.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар