НАСА се готви да изстреля първия дървен сателит в космоса

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Екип от изследователи от университета в Киото работи усилено върху сателит, изработен от дърво. Той ще бъде изстрелян в орбита в средата на 2024 година, като част от съвместна мисия между японската космическа агенция JAXS и НАСА, ише Futurism.

Когато използвате дърво в конструкции на Земята, имате проблемите с изгарянето, гниенето и деформацията, но в космоса тези проблеми изчезват. Там няма кислород, така че дървото не гори, и няма влага и живи същества, така че гниенето също става невъзможно“, казва Коджи Мурата, изследовател от университета в Киото, който работи по проекта, пред CNN.Сателитът на Мурата и неговия екип, наречен LignoSat, е конструиран от магнолиево дърво и ще бъде изстрелян в космоса като част от програмата J-Cube на JAXA.


Целта е да наблюдаваме малкия сателит в продължение на поне шест месеца, за да видим как реагира на екстремните промени в температурите.

Няма голямо намаляване на якостта от минус 150 до 150 градуса по Целзий (-238 до 302 градуса по Фаренхайт), ние потвърдихме това в нашите експерименти“, каза Мурата пред CNN. “Но един сателит обикаля Земята и има тези огромни температурни разлики за 90 минути.

Не знаем до каква степен сателитът може да издържи на този интензивен, повтарящ се цикъл на температурна разлика, така че това трябва да бъде проучено“, добави той.

Дървото, използвано в сателита, тежи приблизително като алуминиевите сплави в аерокосмическата индустрия. То може да изгори лесно в атмосферата, което намалява риска и влиянието за околната среда.

Накратко, дървото може да направи бъдещето на космическата индустрия по устойчиво и по-евтино.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар