НАСА „спира живота“ на сондата InSight на Марс

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

НАСА ще прекрати мисията на сондата InSight на Марс. Апаратът отдавна се бори с праха на Червената планета, който е покрил слънчевите панели. В резултат на това статичната сонда има постоянен недостиг на ток.

Вижте снимките от мисията InSight >> >> >>Научните операции на Insight приключват по-късно това лято, а до декември, стационарният апарат ще „стане напълно неработещ“.


Мисията е една от най-успешните на Марс, защото откри силни трусове на планетата, като съвсем наскоро бе измерен и най-силният такъв с магнитуд от 5 по Рхитер. Общият брой на „марсотресенията“, които InSight регистрира е над 1300.

InSight трансформира нашето разбиране за интериора на скалисти планети и постави основата за бъдещи мисии„, каза в изявление Лори Глейз, директор на отдела за планетарни науки на НАСА.

Можем да приложим това, което сме научили за вътрешната структура на Марс, върху Земята, Луната, Венера и дори скалисти планети в други звездни системи, допълва ученият.

Единственият неуспех на мисията бе свързан със заравянето на сонда, която трябваше да достигне до 2 метра под повърхността на планетата.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар