НАСА строи нов център за съхранение на проби от Марс

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

НАСА обяви, че започва строежа на нова сграда, специално проектирана да съхранява проби от скали на Марс, които може да съдържат следи от извънземни микроорганизми.

Според агенцията новото съоръжение ще бъде разположено в космическия център Джонсън в Хюстън и ще бъде насочено към “получаване и съхраняване” на изключително ценните марсиански проби възможно най-безопасно.Известен като Проект за получаване на проби от Марс (MSR), това начинание се “очаква да бъде най-сложната кампания за роботизирани космически полети, опитвана някога” и е планирано да започне след около десетилетие, след като пробите се върнат обратно към Земята.


Пробите, вече се събират от повърхността на Червената планета. Те ще трябва да бъдат взети от марсохода на Европейската космическа агенция, който все още е в процес на разработка, преди да направят дългото си пътуване обратно у дома.

Не всички са щастливи от перспективата за пренасяне на марсиански скали на Земята.

Учените изразиха загриженост относно предишните планове на НАСА да накара военновъздушните сили да съхраняват пробите поради опасения, че военните нямат достатъчно познания за работа с потенциално опасни извънземни замърсители.

Мисля, че е много малка вероятността да има нещо живо на повърхността на Марс“, каза геологът от държавния университет на Луизиана Питър Доран пред NPR миналия май. — “Но има възможност“.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар