НАСА ще достави европейския марсоход Розалинд Франклин на Марс вместо Роскосмос

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Миналата седмица Националното управление по аеронавтика и изследване на космическото пространство (НАСА) и Европейската космическа агенция (ЕКА) подписаха меморандум за разбирателство, съгласно който американската космическа агенция ще подпомага ЕКА в изпълнението на втората фаза на мисията “ЕкзоМарс” (ExoMars).

След като Европейската космическа агенция прекрати сътрудничеството си с Роскосмос в изследването на Марс, проектът “ЕкзоМарс” беше застрашен от прекратяване. Руската агенция трябваше да предостави платформата за кацане “Казачок” за него, както и да осигури изстрелването на платформата в космоса заедно с европейския марсоход “Розалинд Франклин” (Rosalind Franklin).

По силата на новото споразумение с НАСА американската агенция се ангажира с втората фаза на проекта “ЕкзоМарс”, включваща изстрелването на полезен товар в космоса, както и с доставката на ЕКА на някои компоненти за модула за кацане, включително двигатели за спирането му по време на кацане и три радиоизотопни нагревателя за отопление на космическия апарат.

Наскоро ЕКА възложи на Thales Alenia Space договор на стойност 522 млн. евро за разработване на нова платформа за кацане, която да замени руската. Първоначално беше планирано мисията ExoMars да стартира през септември 2022 година. Тъй като планираният прозорец за изстрелване беше пропуснат, сега трябва да се чака до 2028 година., тъй като благоприятните условия за полети до Марс зависят от взаимното разположение на Земята и Червената планета, а прозорецът за изстрелване се “отваря” само веднъж на всеки 26 месеца.

Трябва да се отбележи, че поради прекратяването на сътрудничеството с ЕКА в областта на изучаването на Марс, Русия започна работа по собствен проект за изпращане на мисия до Червената планета.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар