НАСА ще тества новата совалка Dream Chaser

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Американският космически стартъп Sierra Space постигна значителен успех със своята космическа совалка Dream Chaser. Апаратът е почти готов, а НАСА скоро ще го изстреля в орбита, пише Ars Technica.

Вижте как изглежда новата космическа совалка >> >> >>Dream Chaser може да превозва екипаж между 3 и 7 души. Досега совалката е била тествана единствено в атмосферата. Очаква се първото й излитане в космоса да бъде през април 2024 година, но да е без хора на борда. През 2025 година совалката ще изведе 35 товара на ООН в орбита. Пилотираните полети ще започнат на по-късен етап след 2026 г.


Совалката ще излети закрепена на върха на ракетата Vulcan Centaur. Крайната й дестинация е Международната космическа станция, към която ще остане прикрепена за близо 3 месеца. След това совалката ще се върне на Земята и ще кацне на летище подобно на самолет.

Почти сме готови с всичко“, каза Анджи Уайз, главен служител по безопасността на Sierra Space. “Завършваме всички панели за затваряне. По същество го подготвяме за изпращане.

Совалката първо ще бъде тествана в херметически център на НАСА, уточняват от космическата агенция.

Дизайнът на Dream Chaser е базиран на концепции за малки космически самолети, създадени през 60-те години на миналия век. В крайна сметка САЩ и СССР решават да заложат на по-мащабен дизайн, който в последствие се оказва твърде скъп и неустойчив.

Една мисия на космическите совалки от миналия век струва 1,5 милиарда долара. Според първични оценки изстрелването на Dream Chaser трябва да бъде с цена от между 40 и 60 милиона долара.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар