Атанас Атанасов: Възнамерявам всяка седмица да споделям по едно видео

Наско, който беше културен министър: Удовлетворен съм, че с моя подпис „Бузлуджа“ получи държавно финансиране

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Скандалният бивш министър на културата Наско Атанасов се похвали във фейсбук, че бил истински щастлив, че дал зелена светлина на реставрирането и финансирането на комунистическия паметник на Бузлуджа. В края на юни, дни преди да падне правителството Атанасов отпусна близо 400 бона държавни пари, без да е ясно за какво точно ще бъдат изхарчени, какъв е проектът и как  възроденият паметник ще бъде представен на обществото.
В последните дни като министър Атанасов се скри и не отговори на депутатското питане на Мартин Димитров от „Демократична България“, който искаше да знае, как след като комунизмът е обявен със закон за престъпен, с държавни пари се реставрира един от мрачните му символи.

Вчера бившият министър, който сам разказваше, че често е в облаците реши да слезе на земята и даде повече обяснения около скандалния проект. Ето какво написа на стената си във фейсбук:

„Бузлуджа е противоречива за нас, отвътре, като минало, с което трябва да се справим и преосмислим. Бузлуджа е безспорна отвън, когато мислиш космополитно и в мащаб.
Бузлуджа е смислен проект с перспектива. 
Когато преди няколко години чух за архитект Дора Иванова и за идеята ѝ да възроди паметника, искрено ѝ се възхитих. Удовлетворен съм, че един от последните ми подписи като министър на културата бе решението Проект Бузлуджа / Buzludzha project да получи държавно финансиране. 
От сърце желая успех на Дора и целия ѝ екип! С такива хора бъдещето е истински светло. Сърдечно благодаря за поканата на OPEN BUZLUDZHA 2022 и чакам Open Buzludzha Fest 2023 с нетърпение!“

Скандалното в случая е, че това е мисленето на човек, който се представя за новатор и част от промяната? Как да се преосмисли комунизмът, след като истината за него и жертвите му се укрива и премълччава повече от 70 години. Да,  други народи са се справили с подобни престъпни режими като са ги отрекли не само на думи, но и с реални действия и са разказали на младите цялата истина за престъпната им същност.

Да каже Атанасов – как „Бузлуджа“ ще бъде разказана на поколенията и гостите? И авторите на проекта и Министерството на културата мълчат гузно по темата.

Атанасов твърди, че паметникът бил смислен отвън – клише, което трябва да прикрие фактите, че това е един изплагиатстван проект, тромав, гигантомански, типично в стила на великия комунизъм и на всичко отгоре построен с пари на всички българи, събирани насилствено.

Идват избори, а лидерите на „Продължаваме промяната“, част от които е и въпросният Наско ще трябва да обясняват – как са десни и евроатлантици, а министърът им отпусна пари за паметник, символ на мракобесието и на идеология, призната със закон за престъпна, но не се сети за мемориал на остров Белене, посветен на жертвите на същия този комунизъм, който реставрира.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар