Наследството на ГЕРБ: Газът скача с още 20% от 1 юли

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Природният газ ще поскъпне от 1 юли с още 20%, заяви пред Lupa.bg експертът по национална сигурност Иво Атанасов. По думите му Комисията на Иван Иванов изкуствено е поддържала ниски цените на синьото гориво през изминалата година заради масовите протести.

„25 лева и 25 стотинки струваше мегаватчасът при намалението с 40% от “Газпром”, от 1 юни обаче той става 45 лева и 27  стотинки. Освен това задълженията на Топлофикация-София към „Булгаргаз“ са огромни – над 86 млн. лева, като само за 5 месеца те са 30 млн. лв.“, обясни експертът.

Той обръща внимание, че ремонтът на „Балкански поток“ от турска страна в Къйъкой ще ни донесе загуби, които ще се отразят на цената на синьото гориво – 567 000 мегаватчаса няма да бъдат заплащани ежедневно на нашата страна за спирането на газоподаването по време на ремонта. За да компенсираме загубата, “Булгаргаз” излиза на свободния СПОТ пазар, където цените са по–високи от тези по договора ни с “Газпром”.

„Не бива да забравяме, че от 1 юли всички фирми излизат на свободния енергиен пазар. Това няма да доведе до поевтиняване, а до поскъпване“, обърна внимание Атанасов.

„Има още една причина за скока на газа, за която всички мълчат – забавянето на енергийни проекти, за които Европа е дала пари. Такъв е тъй нареченият „Бавен поток“, за който Гърция е сключила договор с България през 2009 г. По план газопроводът трябва да стигне до Стара Загора. Капацитетът му е 3 милиарда кубически метра. Проектът струва около 270 мл. евро. Незнайно защо обаче чак през 2017 г. е била проведена първата обществена поръчка за него, като тя е за инженер консултант. След още 2 години започна самото строителство, което не е доникъде. Няма как да не се потърси отговорност за милионите евро, които не са използвани по предназначение“, предупреди специалистът.

„Нямаше да плащаме сега висока цена на газа, ако бяхме завършили разширяването на газохранилището в Чирен, който по проект трябваше да увеличи обема си от 550 млн. на 1 милиард кубически метра. Проектът за това бе готов още през 2009 г., но незнайно защо чак през 2015 г. започна да се прави 3 D проучване и заснемане, за което Европа ни е дала 10 млн. евро. Да не забравяме също, че Унгария и Австрия е замразила работата по „Балкански поток“, от което ние ще търпим сериозни загуби. Двете страни ще започнат да ни пращат такси едва през 2025 г.“, изброи експертът част от причините, които ще доведат до значително поскъпване на синьото гориво.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар