Насред корона-вирус и икономически колапс, купуваме нови БТР-и за 2 млрд.лв.

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Правителството може да влезе в преговори със САЩ и за бронираните машини.

Военното министерство не е съгласно с обявената от финансовия министър възможност да бъде отложена покупката на нови бронирани машини и патрулни кораби на обща стойност около 2.5 млрд, лева заради кризата с епидемията от коронавируса, съобщиха за Меdiapool източници от министерството.

На този етап се разглеждат различни варианти, но военното министерство не приема отлагането на проекта за бронираните машини, който е от изключителна важност за Сухопътните войски. Евентуално забавяне може да има в проекта за купуването на два нови патрулни кораба.

Новата ситуация обаче ще доведе почти сигурно до промени в реализирането на проекта за бронираните машини, който ще излезе общо около 1.46 млрд. лева.

МО обаче смята за възможно да договори финансова схема тези средства да се плащат разсрочено за 8 години или малко по-малко и така да не натоварят толкова много държавния бюджет.
Американска фирма влиза в проекта

Източници от министерството обаче смятат за много вероятно проектът да бъде рестартиран, като се включат и още фирми в него.
МО поиска оферти само от четири фирми – ARTEC GmbH (Германия), Patria (Финландия), NEXTER Group (Франция) и General Dynamics Land System – MOWAG (Швейцария).

Според МО френската компания не е подала реална оферта, а е поискала директни правителствени преговори и затова е отпаднала от надпреварата. Министерството обаче даде допълнително време на германската ARTEC да представи всички необходими документи и вероятно тя остава в играта.

Машините на компанията обаче са по-скъпи от останалите.

Така като фаворити се очертаха Patria (Финландия) и мултинационалната General Dynamics Land System – MOWAG (Швейцария).

Сега обаче в МО вече разглеждат възможността да бъде допусната до участие и американската компания The Armored Group (TAG), която обяви сериозни амбиции да реализира проекта, но със закъснение, и МО не ѝ разреши.
Вратите могат да бъдат отворени и за други компании, които проявяват интерес.

В МО допускат вариант за стартирането на междудържавни преговори, както стана с покупката на изтребителите F-16 Block 70 от “Lockheed Martin”.

За целта проектът ще трябва да мине отново през парламента, което няма да е проблем. След това комисия ще избере най-добрата оферта и ще се премине към директни междуправителствени преговори.

“Това ще ускори страшно много нещата и ще отпаднат много проблеми. При преговорите правителство-правителство нещата са по-ясни и чисти. И цената може да падне. Процедурата затъна много и това е вариант”, коментираха източници от МО.
Американската компания The Armored Group (TAG) е много активна и предложи на правителството да бъде създадено съвместно предприятие, което да произвежда и сглобява у нас десет модела машини, които след това да бъдат реализирани на европейския пазар. Това предложение се разглежда все по-сериозно.
Искането на Франция за междудържавни преговори също излиза на дневен ред.
Към момента няма окончателно решение за бъдещето на проекта и се разглеждат различни варианти.
МО иска да закупи 150 машини – 90 бойни и 60 спомагателни, за 1.46 млрд. лева с ДДС, като проектът закъсня сериозно заради дългите разправии какви да бъдат техническите изисквания.
Корабите по-скоро може да бъдат отложени
От МО допускат по-скоро възможността да бъде забавен проектът за придобиването на два нови патрулни кораба за около 1 млрд. лева.
Там МО вече избра за изпълнител германската фирма “Люрсен”, но се очаква да има и български подизпълнител.
Очаква се и двата кораба да бъдат строени в България.
Покупката на следващите 8 F-16 под въпрос
България по-рано реализира другия голям проект за изтребителите F-16 Block 70. Около него няма неизвестни, тъй като правителството преведе на САЩ в аванс над 2 млрд. лева.
Отлагането на големите харчове заради епидемията с коронавирус обаче може значително да забави изпълнението на втората фаза на проекта – закупуването на още 8 изтребители.
И сега нямаше конкретна дата, в която трябваше тя да се реализира, а сега изглежда все по-вероятно покупката на следващите F-16 да се отложат далеч във времето.
Източник: Медиапул

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар