НАТО реши да разшири мисията си в Ирак

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министрите на отбраната на страните от НАТО са подкрепили днес решение за разширяване на мисията на пакта в Ирак. Това съобщи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг след двудневната министерска видеоконференция.

Той уточни, че през февруари догодина ще бъдат разгледани първите разчети и засега е рано да се дадат подробности. Мисията ще бъде значително разширена, заяви Столтенберг.

По неговите думи действащата обучителна мисия в Ирак се извършва от около 500 служители и повечето от тях вече са се върнали на работа, след като по-рано през годината се наложи да напуснат страната заради усложнената обстановка. Промените в мисията на НАТО ще бъдат съгласувани с местните власти и с международната коалиция за борба с терористите от “Ислямска държава”, допълни генералният секретар.

Столтенберг отново заяви, че решенията за изтегляне на НАТО от Афганистан ще бъдат взети от всички съюзници, когато настъпи подходящото време. Той отбеляза, че в началото тази мисия е наброявала над 100 000 души, а сега на място са останали под 12 000 военни от пакта. Генералният секретар отново призова талибаните да ограничат насилието и да използват историческата възможност да преговарят добросъвестно за мир.

Той потвърди решението на Гърция и Турция да отменят насрочените за следващата седмица военни учения и изрази задоволство, че това е стъпка към улесняване на бъдещите преговори между Атина и Анкара за проучванията за добив на горива край Кипър.

Столтенберг приветства съобщенията за прекратяване на огъня в Либия. Според него това е крачка към по-трайно примирие, стига постигнатите договорености да се прилагат от всички.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

One thought on “НАТО реши да разшири мисията си в Ирак

Вашият коментар