НАТО създава своеобразен „военен Шенген“ – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министрите на отбраната на страните от НАТО са постигнали съгласие за създаването на своеобразен “военен Шенген” в европейските граници на Алианса, съобщи за руската информационна агенция РИА Новости дипломатически източник от Брюксел.

Предложението е съгласувано в рамките на втория ден от министерската среща в Брюксел. Военните министри на Алианса са одобрили създаването на команден щаб за прехвърляне на сили в Европа, съобщава “Фокус”. Първи идеята предложи бившият командващ Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжис.

Той заяви, че съюзническите войски и военната техника в Европа трябва да може да придвижват “толкова бързо, колкото и мигрантите”. Съгласно думите на Ходжис, към настоящия момент получаването на разрешение за придвижване на войски и въоръжения е “удивително сложен процес в редица страни”.

Американският генерал даде пример с преместването на военнослужещи от Полша в Германия, за което се изисква предварително уведомление в срок от пет дни преди началото на движението на войските. Източникът разкрива, че предложението за “военен Шенген” е подкрепено от редица страни, сред които Литва, Естония и Ни

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар