НАТО тръгна да иска пари от всяка врата като Зеленски

НАТО тръгна да иска пари от всяка врата като Зеленски

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Очакваме тази година съюзниците в НАТО да повишат отбранителните разходи с осем на сто – това е най-голямото увелинение от десетилетия, заяви днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг в изслушване пред комисията на Европейския парламент по външни работи,  пише БТА.

По неговите думи руският президент Владимир Путин е допуснал поне две грешки с нахлуването в Украйна – подценил е украинците и отговора на алианса. Държавите от НАТО и ЕС оказват невиждана помощ на Киев с артилерия, дълекобойни ракети, противовъздушна отбрана, боеприпаси и подготовка, отбеляза той.Столтенберг приветства Дания, Холандия и Норвегия за изразената готовност да предоставят на Украйна изтребители Ф-16, както и държавите, където украинските летци ще бъдат обучавани.


Украинците постепенно си възвръщат завзети земи, това е трудна битка, но пробиха руските защитни линии и напредват, обобщи Столтенберг. Той посочи, че пътят на Украйна към НАТО е бил съкратен с решенията от срещата на върха на пакта във Вилнюс през юли и на Киев няма да се наложи да изпълнява План за действия за членство.

През 2021 г. Путин предложи НАТО да подпише документ, че повече няма да се разширява – като предварително условие Русия да не нахлува в Украйна. Естествено, не подписахме такъв документ и не последвахме искането му НАТО да изтегли инфраструктурата си от държавите, присъединили се към алианса след края на Студената война.

С войната в Украйна Путин очакваше да ограничи НАТО, а постигна обратното – пактът разшири присъствието си по източния фланг, прие Финландия и скоро очаква да приветства присъединяването на Швеция. Очаквам парламентът на Турция да ратифицира шведското членство по-късно тази есен, възможно най-скоро, добави генералният секретар.


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар