Научна станция на Луната ще правят заедно Русия и Китай – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Правителствата на Русия и Китай подписаха меморандум за разбирателство относно създаването на международна научна станция на Луната, съобщи във вторник главният изпълнителен директор на “Роскосмос” Дмитрий Рогозин, предаде БНР.

Според Рогозин споразумението “ще насърчи сътрудничеството за създаване на ракетна система с отворен достъп за всички заинтересовани страни и международни партньори с цел укрепване на научноизследователското сътрудничество и насърчаване на изследването и използването на космическото пространство за мирни цели в интерес на цялото човечество”.

В изявлението на “Роскосмос” се посочва, че лунната станция ще бъде проектирана като “комплекс от експериментални изследователски съоръжения, създадени на повърхността и/или в орбитата на Луната” и ще бъде достъпна за използване от други заинтересовани страни и международни партньори.

Висшият китайски дипломат Ван И каза: “Това е крайъгълен камък в отношенията между Китай и Русия и по-важното – това е нова отправна точка”.

Преди това Китай отправи оферта на Русия за съвместна мисия до Марс, но руският космически кораб, носещ сондата, не успя да излезе от орбитата на Земята и се разпадна над Тихия океан.

Двете страни подписаха през 2017 г. цялостна сделка за провеждане на съвместни изследвания в космоса поне до 2022 г.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар