Националният план за въвеждане на еврото през 2024 г. влезе за обсъждане в МС

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Националният план за въвеждане на еврото през 2024 година влезе за обсъждане на заседанието на Министерския съвет. Това стана ясно от думите на премиера Кирил Петков преди началото на заседанието. Точката не фигурираше в първоначалния дневен ред.

Националният план за приемането на еврото в България отново е в дневния ред на Министерския съвет, въпреки липсата на анализ, съобщи по-рано на брифинг в парламента Любомир Каримански, председател на бюджетната комисия в парламента и депутат от “Има такъв народ”.



Каримански заяви, че въпросната точка фигурира в дневния ред на Министерския съвет, въпреки договорките на двата експертни коалиционни съвета за предварителен анализ на ползите от въвеждането на еврото, рисковете и датата за въвеждането му 1 януари 2024 г. Председателят на бюджетната комисия в парламента отбеляза, че това, което прави впечатление, е че в прессъобщението за дневния ред на заседанието на правителството, предназначено за медиите, въпросната точка липсва.






Каримански припомни, че на двата коалиционни експертни съвета, ние се договорихме преди да влиза тази точка да имаме анализ на ефектите от въвеждането на единната европейска валута.

“Този анализ трябваше да бъде изготвен между Министерството на финансите и Българската народна банка и съответно трябваше да включва основните промени, ползи, разходи и всички предизвикателства, които стоят пред страната ни за въвеждане на еврото в България”, посочи депутатът.

По думите му преди да има такъв подробен анализ, така както е било записано и в коалиционното споразумение, не би трябвало да се приема техническият и оперативен план за въвеждане на еврото.

Преди да бъде приет техническият и оперативен план, трябва да се изясни стратегическата цел, добави Каримански.

Той посочи, че въпросният Национален план за еврото е този, който е познат на обществото от юни месец 2021 г. По думите му промени в него няма, въпреки променената обстановка.

Каримански съобщи, че на 31 май, вторник, в зала “Изток” на парламента ще се състои дискусия за приемането на еврото, на която са поканени преподаватели, работодатели, синдикалисти и всички заинтересовани страни.

От БСП отново потвърдиха позицията си, че подкрепят влизането на България в Еврозоната, но след анализ.

“Позицията на Българската социалистическа партия е категорична – ние имаме решение на Конгреса, че БСП подкрепя влизането на България в Еврозоната”, заяви народният представител от “БСП за България” проф. Румен Гечев, но подчерта, че всяка страна – кандидат или вече член на Европейския съюз, сама преценява кога и при какви условия да стане член на Еврозоната. Той даде за пример Швеция и Дания, които след референдум са решили да не се присъединяват към Еврозоната, а Полша, Унгария и Чехия също не възнамеряват в близките години да влизат.

“Тоест България трябва точно да си направи сметката защо едни страни са, членки, други не са, какви са техните аргументи, къде е България и какви предимства бихме имали, влизайки в Еврозоната”, коментира социалистът, като допълни, че има и големи предизвикателства.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара






There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар