„Пари има“. Зеленски напъна максимално Украйна да произвежда оръжия

Нацистка “държава”: Украйна има програма за убийства, разкри бившият шеф на СБУ

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) има специална програма за убийства, отговорна за отстраняването на руски сътрудници, твърди бившият ръководител на агенцията Валентин Наливайченко в интервю за The Economist.

Според него специалното подразделение на СБУ датира поне от 2015 г. и е сформирано от елитното Пето контраразузнавателно управление, след като тогавашните лидери на Украйна са решили, че арестуването на хора не е достатъчно.

„Неохотно стигнахме до заключението, че трябва да елиминираме хората“, заяви Наливайченко пред британското списание.

The Economist отбелязва, че подразделението е свързано с убийствата на командири на Донбас като Михаил Толстих, известен още като „Гиви“, който беше убит при ракетна атака през 2017 г., Арсен Павлов, известен още като „Моторола“, който беше взривен в асансьор през 2016 г., и Александър Захарченко, първият ръководител на Донецката народна република, който беше убит при бомбен атентат в ресторант през 2018 г.

Съобщава се, че вътрешни лица от украинското разузнаване също са заявили пред изданието, че Пето управление на СБУ в момента играе централна роля в операциите срещу Русия и че е извършило атаки като бомбардиране на Кримския мост.

Според The Economist украинският президент Володимир Зеленски „разрешава най-спорните операции“, докато други решения често се делегират.

Откакто конфликтът между Русия и Украйна избухна през февруари миналата година, се смята, че киевските служби за сигурност са отговорни за няколко убийства на руски журналисти и държавни служители. Сред тях са убийството с кола бомба през август 2022 г. на Даря Дугина – дъщерята на руския философ Александър Дугин – и убийството на военния блогър Максим Фомин (известен още като Владлен Татарски) при бомбен атентат в Санкт Петербург през април тази година.

Няколко от украинските вътрешни лица, интервюирани от The Economist, признаха, че са били обезпокоени от насочването към цели от „средно ниво“. „Това ме кара да се чувствам неудобно“, каза бивш служител на Пето управление на СБУ, твърдейки, че някои убийства са предназначени да „впечатлят президента, а не да доближат победата“. Бившият шпионин също призна опасенията, че кампанията за убийства на Киев изглежда е „водена от импулс, а не от логика“, пише в статията на Economist, озаглавена „Програмата за убийства на Украйна отвътре“.


Коментари

Коментара













There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар