Началната такса на такситата скача: между 2 и 3 пъти

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министърът на транспорта Росен Желязков е подписал ключова наредба, касаеща цените на таксиметровите услуги, става ясно от съобщение на сайта на ведомството.

По-конкретно съществена част от измененията е свързана с промяна на начина на определяне на първоначалната такса. Предвидено е първоначалната цена да бъде от двоен до троен размер от минималната цена за един километър пробег по съответната тарифа в населено място. Определянето на размер от двоен до троен от минималната цена за един километър пробег ще ограничи нелоялната конкуренция в таксиметровия сектор, смятат от Министерството на транспорта.


КЗК отново се обяви срещу ценовата регулация на таксиметровите услуги

Преди измененията наредбата определяше, че първоначалната такса не може да надвишава цената за един километър пробег по съответната тарифа в населено място с повече от 50%.

При приемането на новите текстове в наредбата внимателно е изследвано решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), пише още в съобщението на министерството.

Припомняме, че в края на 2020-а антимонополната комисия за пореден път се обяви против ценовата регулация на таксиметровите услуги. 

Още през 2007 г. КЗК посочи, че ефектът от минималните цени е предпазване на съществуващите участници на пазара от конкуренция и ограничаване на възможността за ценова конкуренция. По отношение на максималната цена регулаторът изрази опасения, че може да служи като координационен механизъм, водещ до увеличение на цените.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар