Началникът на ДНСК за нарушенията на АМ “Хемус”: Ситуацията е извънредна

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Три участъка от АМ “Хемус” от девет проверени са без всички необходими разрешителни за строеж. Това е установила проверка на ДНСК, съобщиха вчера регионалният министър Виолета Комитова и икономическият Кирил Петков. Какви точно са нарушенията – с коментар по темата в “Денят започва” на БНТ гостува арх. Влади Калинов, началник на ДНСК.

За мен обяснение няма, аз никога не съм си представял, че държавата може да бъде в ролята на нарушител и то в такива мащаби, обясни арх. Калинов.
Направихме проверка по искане на министъра, на строежа на цялата АМ “Хемус”, на всички участъци. За първи, втори и трети участък установихме, че има наличие на устройствени планове, отчуждаване на терени, разрешения за строеж, инвестиционни проекти и строителни книжа. Четвърти и пети лот имат подробни устройствени планове, не навсякъде приключили процедури по отчуждаване, масово не са приключили процедурите, няма одобрени инвестиционни проекти разрешения за строеж и въпреки това, на място са установени строително-монтажни работи, които се нуждаят от разрешения за строеж. Описали сме в големи подробности кое, как и защо.
Ситуацията, която в момента се случва, е извънредна. Извънредната ситуация ще изисква извънредни решения.
В случая говорим за големи средства, които са вложени там, средствата са изцяло държавни, допълни арх. Калинов.
На въпроса дали построеното досега на магистралата може да се разруши, той отговори:
Кой е казал, че не може? Има такава опция – по действащия закон трябва да се разруши построеното. Затова ви казвам, че трябва да се вземат извънредни решения.

Има два основни договора за обезпечаване на магистралата – те са сключени между АПИ и “Автомагистрали”, като и двете са държавни. Има и договори с 10-15 други фирми за доставка на материали и наем на техника, големите пари са заложени по тези договори, обясни още арх. Калинов.
АПИ се води за основен изпълнител, така е направено по всички документи, които открихме, формален изпълнител би трябвало да са “Автомагистрали”, но ние не можем досега точно да установим кой е основният строител.
За нищожност на договори с подизпълнители категорично в момента не мога да говоря, това е съвсем различна част от това, което ДНСК прави, уточни архитектът.
Относно откритите нарушения при ремонта на язовири, той обясни:
Министърът на икономиката възложи на ДНСК проверка на 10 язовира, които са отремонтирани и предстои да бъдат предадени на държавата. Направихме спешна проверка и установихме, че всичките ремонтни работи са без одобрение на инвестиционните проекти и без издаване на разрешение за строеж.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар