НАЧАЛО | БЪЛГАРИЯ Минеков ще „помоли настойчиво“ ГЕРБ да напусне НДК

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министърът на културата Велислав Минеков ще „помоли настойчиво“ бившата управляваща партия ГЕРБ да напусне централата си в Националния дворец на културата (НДК) и да намери друг имот. Той ще изиска от партията на Бойко Борисов да си плати за превзетите със сила два етажа от високото тяло на Н|ДК преди години с помощта на Данаил Кирилов, бивш областен управител на София и след това правосъден министър.

„НДК е към министерството. Тогавашният областен управител Данаил Кирилов прави така, че обявява двата етажа като „отпаднала полза“ и ги дарява на партията. От там няма нито лев наем. Тези два етажа мисля да ги върна на НДК, тъй като и без това съсипаха НДК за тези години, дълговете са невъзможни“, казва Минеков пред бТВ в неделя.

По думите му това не е предизборна атака. Той посочи, че би действал с всяка една друга партия, ако са в същата позиция и допълни: „Искам си наема“.

Това е втората подобна реакция на служебния министър на културата, който в началото на септември обяви, че ще изпрати доброволна покана за освобождаване на офиси в сградата на Музея на социалистическото изкуство от редакцията на в. „Труд“, но ведомството няма договор за наем с „Труд медиа“, а с друга фирма. Министерството възнамерява да си търси по съдебен път задължения от наемателя за 133 108.82 лв.

Сега Минеков не посочи какви са дълговете на ГЕРБ.

Според него съдебната реформа е ключова, защото всеки ден открива корупция в Министерството на културата. По думите му за откритите нарушения е сигнализирана прокуратурата.

„Много е важно да преборим корупцията. За съжаление, парламентарните въпроси, които получавах често пъти бяха неясни, комични – за биографии на мой сътрудник, за броя коли, които министерството има, за броя самолетни полети. В този малък срок трябваше да се захванат с т.нар. съдебна реформа“, коментира министърът на културата.

Минеков обясни, че ще поиска помощта на ДАНС за изясняване на финансирането за реставрацията на паметника на Цар Освободител в столицата: „Там 1,8 млн. лв. ги няма. Не знаем откъде са дошли, кой ги е похарчил, няма обществена поръчка. Реставрацията е дадена на неграмотно лице“.

Според него това са пари, които са получени от руски бизнесмен, който е включен в санкционен списък на Съединените щати и се твърди, че е част от престъпна групировка.

Той коментира и казус с хотел на ведомството в Черноморец, който е със 111 легла, даден е под наем и до днес, седма година, няма един лев печалба. „Даден е под наем на симпатични хора, даже са си направили басейн“, каза той, но уточни, че още се установява от кого е отдаден под наем хотелът на ведомството.

„Аз виждам подписи, виждам какво се е случило, но за съжаление се надявам на действаща прокуратура. Няма начин иначе. Това, което е с евросредства – обръщам в посока Европейска прокуратура, не става въпрос само за „Ларгото“, има и още, например „Яйлата“, „Квадрат 500“, допълни Минеков.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар