Цветозар Томов

НАЧАЛО | ИЗБОРИ 2 В 1 Цветозар Томов: Броенето на разписките от машините е риск за изборния процес

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Аз съм твърдо против решението за броене на разписките от машините за гласуване. Това е риск за изборния процес“, каза Цветозар Томов, заместник-председател на ЦИК и говорител на комисията в неделя пред БНР. Той уточни, че не е присъствал на заседанието, когато е гласувано да бъде вписана тази процедура в методическите указания за машинното гласуване на изборите на 14 ноември.

Томов заяви, че би призовал колегите си в ЦИК да отменят това решение, което, по думите му, може да създаде много проблеми на секционните избирателни комисии в деня на изборите при броенето на гласовете – обърквания, грешки:

„Всички досегашни контролни проверки на разписките от машинното гласуване не са дали индикация за зловреден софтуер или грешки при машинното броене. Грешките, които са отчитани, са човешки“.

Той подчерта, че тази процедура обезсмисля машинното гласуване:

Главното му предимство е да имаме отчетен резултат без човешка намеса, която винаги е по-ненадеждна и в много случаи е манипулативна. Получава се абсурд – хвърляме пари да въведем машинен вот, а се връщаме към технология на проверка на резултат с ръчно броене. Това е все едно да си купите автомобил и да го бутате, вместо да го включите да се движи с двигателя, който има“.

На последните избори имаше само контролно броене на разписките от машините. То се проведе в 1343 секции в страната и над 30 извън нея. При контролните секции в чужбина имаше известно разминаване, а резултатите от тези в страната се забавиха изключително много.

Обществения съвет към ЦИК тогава констатира, че „не установени индикации за неточности в резултатите от машинното гласуване. Прегледът на документите обаче показа, че методът за броене на разписките от машината на ниво секция е ненадежден“.

Цветозар Томов подчерта пред БНР, че приоритетен ще е резултатът, който дава машината след края на изборния ден. Машинният протокол е официалният документ – това е записано в Изборния кодекс:

„Досега грешка в машинното отчитане на резултатите не сме засичали. Ако има грешки, те ще са при ръчното броене на разписките“. 

Според него основният аргумент за броене на контролните разписки може да бъде свързан единствено с евентуално опасение от внедряване на зловреден софтуер в машините и в резултат на това да е компрометирано отчитането на резултатите:

„Проверката на една такава хипотеза обаче изобщо не изисква да се броят всички разписки от всички избирателни секции, което е огромно натоварване на комисиите. Достатъчно е да се направи една извадка за контролна проверка„.

Към момента Централната избирателна комисия е обявила разкриване на 753 секции за гласуване зад граница за изборите на 14 ноември, 208 ще са секциите с по две машини в чужбина.

Цветозар Томов изказа мнение, че заради силната Covid вълна са необходими още мерки за начина на гласуване на хората, защото има много карантинирани и изолирани граждани и притеснението е дали ще има достатъчно мобилни урни.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар