Нашенци от РСМ искат отваряне на тайните югоархиви с имената на убийците на българи

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Българите от Битоля искат да бъдат отворени тайните югославски архиви и да станат известни имената на убийците на българи след 1945 г., потвърди за БТА Люпчо Георгиевски, председател на Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля.

Културният център „Иван Михайлов“ неотдавна изпрати до президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски писмо, в което категорично иска отговори на два въпроса:

„1. Защо при 110 000 македонци, обявили се лично и свободно за българи чрез искането за получаване на българско гражданство, ние не сме споменати в Конституцията на „демократичната“ наша татковина? Благодарни сме на министъра на външните работи г-н Османи, че направи това предложение, но то беше отхвърлено, включително и от Вас“, пишат българите от Битоля.

Те заявяват, че не България, а те настояват да бъдат включени в конституцията на Република Северна Македония, не като малцинство, защото не са такова, а като държавотворен народ – автентични македонци с български корени.

Вторият въпрос е кога ще бъдат отворени архивите на /югославската Държавна сигурност по времето на комунизма – бел. ред./ УДБА в Македония и югославските окупационни документи, свързани с репресиите и изтезанията срещу македонските българи от Кървавата Коледа през 1945 г. и след това.

„Искаме да видим кои са палачите на нашия народ в Македония. Без справедливост няма прошка! Искаме имената на убийците на българите от общите гробове във Велес, Делчево, Щип, Куманово… Във всеки македонски град. Искаме истината за македонския ГУЛАГ, който има толкова страшни за нас българите имена – Голи оток, Добой, Идризово“, пишат от КЦ „Иван Михайлов“.

От Вашия отговор на тези два въпроса ще разберем колко смелост имате и колко искрено желаете европейско бъдеще за нашата Татковина. Г-н Президент, не трябва да имате илюзии – само Истината е суверен. Юго-македонистката лъжа няма да направи Македония свободна“, пише в писмото, подписано от председателя на КЦ „Иван Михайлов“ Люпчо Георгиевски.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар