Наше оръжие в Алепо не значи, че ние го продаваме на бунтовниците

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Наличието на българско оръжие и боеприпаси в складове на бунтовници в Сирия не означава, че нашата държава или наши фирми са им го продали. Това стана ясно от коментар на арабиста проф. Владимир Чуков. Това, че е било намерено българско оръжие или продукция в Сирия не означава, че България е страна по този износ”, обясни той пред “Фокус”.

В същото време обаче той смята, че не би трябвало да се изненадваме, че там се намира продукция на родната военна промишленост. “В крайна сметка в България има органи, има специална комисия, предназначена за даване на разрешение на износ. Нещо повече в такъв режим е и осъществяването на всяка една сделка за износ на българско оръжие. Няма защо да се заблуждаваме, че българското оръжие е изключително качествено и евтино, така че това е продукция, за която кандидат-купувачи има твърде много по света”, обясни проф. Чуков.

Той допълни, че със сигурност страната ни има партньори в Близкия Изток, които не падат под ембаргов режим. Такива са държави, с които имаме дългогодишни дипломатически отношения. “Оттам насетне те с кого търгуват, мисля че с техните международни регулации ни задължават да знаем”, добави още той. По думите му може да се окаже, че има българско оръжие във всяка една точка на света. “Нека да си припомни, че в някои от терористичните катове в Брюксел имаше намерени оръжия, произведени в Чехия. В Близкия изток се появи оръжие от Германия, Белгия. Това е една стока, с която цял свят търгува. Тоест, когато се говори трябва да е изключително отговорно и да се борави с много точни цифри и данни, да се посочват кои закони са били нарушени или регулации, които са против участието на България в продажба на оръжие, съгласно съответните международно-правни регулации”, каза проф. Чуков. “Да говорим за някакви канали, как и какво било, къде попадало, че едва ли не България специално доставяла оръжие за терористите – просто няма правителство или фирма, която да каже подобно нещо. Нека говорим и боравим с конкретните факти и данни и тогава да коментираме съответната констатация. Това, че е било намерено българско оръжие или такава продукция не означава, че България е страна по този износ”, коментира проф. Владимир Чуков.

Според него през последните години България отчита много добри показатели по отношение на продукцията на военно-промишления си комплекс. “Нека припомним, че в този сектор в България са ангажирани над 20 хил. души. Страната ни в никакъв случай не се е отклонила от международните стандарти. Ако да речем се появяват някакви критики – на времето те идваха от едни западни държави, с които се конкурирахме за износ на оръжие. Сега, отново конкуренти, също казват, че България изнася оръжие за съответните кризисни райони”, отбеляза той. И допълни, че все пак, ако някой е нарушил закона в България, трябва да си понесе отговорността. “Но ако това не е така, то просто не трябва да има каквито и да е спекулации в това отношение, тъй като България е част от системата на международните отношения, страна е по всички възможни регулации, които държавата спазва с оглед предотвратяването и разпространяването на по-големи мащаби на войната и на кризата. Трябва да сме много внимателни и коректни към данните, с които разполагаме”, поясни проф. Чуков.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар