Наши фирми могат да получат финансиране от Европейската космическа агенция

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

До 22 септември българските компании и научни организации могат да кандидатстват за финансиране на проекти до 800 000 лв. в Осмата тръжна процедура на Европейската космическа агенция (ЕКА) за България. Това напомня Министерството на иновациите и растежа (МИР). Тръжната процедура е с общ бюджет от 2,2 млн. лв. за изпълнение на български проекти, съобщава БТА.

През последните години са проведени седем тръжни процедури за България, като са постъпили 127 проектни предложения, от които са сключени 39 договора между ЕКА и българските участници. Средната стойност на изпълняваните проекти е 284 000 лв., като общият използван бюджет дотук е над 13 млн. лева.Благодарение на българското участие в тръжните процедури на ЕКА, до момента наши учени са разработили прибор, който участва на международен спътник за измерване на радиацията в орбита около Марс. Вече шеста година българските учени предоставят информация от апаратурата на борда на спътника Екзо Марс. Тя е достъпна както за цялата научна общност, така и за планетарната база на Европейския съюз.


Българска разработка е и космическата оранжерия, която ще пресъздава специфичните условия на околната среда за отглеждане на растения в космически условия.

Между одобрените проекти съществуват и много такива, които дават решения относно качеството на атмосферния въздух в градска среда; радиолокация на данни, отчитащи позиционирането на плаващи обекти в морска среда; модели за разработване на микробното разграждане на отпадъци; модули за космическа храна за екипажи; наблюдение на селскостопански и горски площи и листната маса; система за наблюдения на големи хидроенергийни резервоари /язовири/, която може да предоставя решения в полза на държавата; захранващи системи от наносателити и редица други, допълват от МИР.

Ползите от реализираните български проекти доведоха и до сътрудничества с други космически агенции, което прави България солиден партньор в общността на държавите с космическа индустрия.

Проектите за предложения се подават след предварителна регистрация на страницата на ЕКА. Повече информация може да бъде намерена тук >>>

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар