На Великденската служба папата поиска мир за Близкия изток и Сирия – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Папа Франциск отправи традиционното послание към “Града и света” /”Урби ет Орби”/ пред поклонниците на ватиканския площад “Свети Петър”, поздравявайки целия свят с Възкресение Христово. Церемонията започна по обед и се излъчваше директно в десетки страни по света. “Христос воскресе!”, провъзгласи папата. В своето обръщение той призова за мир в целия свят и, говорейки за горещите точки, помоли Господ “да донесе мир на целия Близък изток, започвайки със Светите земи”, а също така на “възлюбената и страдаща Сирия” и страните от Африка – Южен Судан и Сомалия, които “както и преди са раздирани от конфликти, задълбочаващи се от сушата”, предаде БГНЕС.

Понтифът се надява и на успокоение на ситуацията на Корейския полуостров. Франциск призова и за по-бързото приключване на конфликта в Украйна и напомни за социалните проблеми на страните от Латинска Америка. Той подчерта важността на борбата с безработицата и наркотиците, а също така пожела здраве и късмет на бежанците, мигрантите, болните, децата, а също така на “всички хора с добра воля”. На вярващите също така им бяха опростени греховете по случай Великден.

Появата на папа Франциск на балкона на “Свети Петър” беше предшествана от изпълнението на химните на Италия и Ватикана от обединен оркестър на италианските карабинери и швейцарските папски гвардейци. Великденската служба на папата започна с нощна литургия в главната базилика на Ватикана, където той кръсти и миропомаза 8 възрастни хора от пет държави – Италия, Албания, Перу, Нигерия и САЩ.

Преди сутрешната тържествена меса на площад “Свети Петър” папа Франциск общува със събралото се множество, предвижвайки се със специалния си “папамобил”. Празненствата по случай Великден преминават при засилени мерки за сигурност. Всички, които искат да наблюдават церемонията на площад “Свети Петър” трябваше да преминат през контрола на металдетектори. За безопасността на вярващите се грижат около 10 000 служители на правоохранителните органи в Италия.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар