На вечерята Ифтар Румен Радев призова за мир в бедстващите региони

На вечерята Ифтар Румен Радев призова за мир в бедстващите региони

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Във време на драматични изпитания за човечеството, днешното събитие е и повод да отправим нашия общ призив за мир и разбирателство, за съпричастност и подкрепа към бедстващите в регионите на кървави военни конфликти – там, където всеки ден продължават да загиват невинни жени и деца, и там, където човешкият живот престана да бъде ценност. Това каза държавният глава Румен Радев, който домакинства тържествената вечеря ифтар в столицата по повод началото на свещения месец за мюсюлманите Рамазан.

Нека го направим с ясното разбиране, че това е проява на отговорност към съдбата на идните поколения, на които ние сме длъжни да завещаем един по-добър свят, добави държавният глава. По думите на Радев наш дълг е да възпитаваме младите хора в дух на разбирателство, взаимно уважение, толерантност и добротворство. Това е огромна отговорност и предизвикателство – не само към държавните ни институции, но и към цялото ни общество, и особено към ръководствата на вероизповеданията в нашата страна, посочи Радев. Президентът подчерта, че за него е огромно удоволствие да бъде отново домакин на тържествената вечеря ифтар по повод на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Той посочи, че тя е израз на убеждението му за значимостта на религиозните традиции в нашата страна.

Следващите дни и седмици са не само време за пост и молитва, за размишление и равносметка, те са и възможност преди всичко за смирение и опрощение, за милосърдие и милостиня, заяви Радев. По думите му вярващите са водени от естествения стремеж за духовно извисяване, за да търсят нови сили по пътя на човеколюбието и укрепването на обществения морал. И то в търсене на смисъла и нуждата от духовна храна. Именно това дава сили на човека, предпазва го от някои пагубни страсти на светския живот, зарежда го със сили в стремежа към мъдрост и към духовно извисяване, посочи Радев.

На снимката (от ляво надясно): главният мюфтия Мустафа Хаджи, Румен Радев.

На снимката (от ляво надясно): главният мюфтия Мустафа Хаджи, Румен Радев.

Снимка: БТА

Той изрази благодарност към духовните водачи за осъзнатата високоотговорна мисия, за усилията им за укрепване на междурелигиозния диалог и толерантност. Държавният глава поздрави и пожела на всички български мюсюлмани и техните семейства и близки по повод празника – здраве, мир и благоденствие.


Снимка:БТА

Българският народ е пример за толерантност и добро съжителство, което е в противовес на случващото се в световен мащаб, където се водят войни на религиозна основа, заяви главният мюфтия на Главното мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в Република България д-р Мустафа Хаджи. Рамазан събира хората и им дава възможност да оставят всекидневните си ангажименти и да се насладят на позитивната страна на живота, да се радват на това, което притежават и да съберат сили и смелост, гледайки напред с надежда за по-добро бъдеще, добави той.

По думите му вярващите, без значение от тяхното вероизповедание, са обнадеждени в бъдещето, тъй като вярват и знаят, че всевишният ги обича и няма да ги изостави. Религията не е вяра в задгробния живот, тя е тясно свързана със заобикалящия ни живот и ние- религиозните водачи, имаме призванието да я обясним на хората на достъпен и съвременен език, изтъкна Хаджи. Той посочи, че на религиозните водачи се пада задачата да водят хората по пътя на вярата, а те от своя страна да запазят сърцата си от изкушение и лоши помисли.

Вицепрезидентът Илияна Йотова и главният мюфтия Мустафа Хаджи

Вицепрезидентът Илияна Йотова и главният мюфтия Мустафа Хаджи

Снимка: БТА

На празничната вечеря са поканени представители на мюсюлманската и на останалите традиционни религиозни общности в България, представители на дипломатическия корпус у нас, дейци от сферата на духовността, културата, образованието и науката, общественици.

На снимката: посланикът на Република Турция в България Н. Пр. Айлин Секизкьок.

На снимката: посланикът на Република Турция в България Н. Пр. Айлин Секизкьок.

Снимка: БТА


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар