НА ВНИМАНИЕТО НА ВОЕННА ПОЛИЦИЯ И ВОЕННА ПРОКУРАТУРА! Гърнето и Праховеца от “Титан”  откраднали стратегически терен от военните на пъпа на София. Вдигат незаконен небостъргач

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Васил Терзиев дал позволение багери да копаят в обект на МО, под земята текат криптираните връзки на армията с посолства и ключови ведомства

Поредният пример за престъпното бездействие на Васил Терзиев и Столична община, заедно с Инспектората, Дирекция “Зелени системи”, ДНСК и още куп важни институции, е проектът на босовете от “Титан” за изграждане на кичозен, ненужен и безумно скъп небостъргач в сърцето на историческия център на София.

Сагата, която предстои да разкажем, може би щеше да прилича на хилядите подобни корупционни скандали, с които се сблъскваме ежедневно, ако този път не беше заплашена националната сигурност на Р България. Точно така – Димитър Борисов (по-известен с прякора Гърнето) и неговият партньор Иво Иванов – Праховеца, имат инвестиционно намерение да вдигнат свой небостъргач бутайки част от “тераса”, собственост на Министерството на отбраната, която е стратегически обект, с изградени оптични кабелни линии за постоянна връзка с ключови ведомства и с дипломатическите ни мисии в чужди държави, като голяма част от комуникационните връзки са криптирани.

В допълнение Гърнето и Праховеца претендират, че притежават собствен тротоар в комплект с емблематичната за софиянци на ул. “Гурко” и “Раковска”. За капак баровците са отнели възможността стотици деца да имат детска градина, т.к. площта е била предназначена и изкупена навремето от Столична община именно за изграждането на такава. Въпреки отчайващата липса на места за отглеждане и възпитание на и без друго прогресивно намаляващите софиянчета, Васил Терзиев и компания най-вероятно и сега ще минат в оправдателен режим защо вместо детска градина, върху емблематичната и изключително подходяща за целта площ ще изникне поредният паметник на корупцията и мутренската агресия към заобикалящата среда.

Своеволията на разпасалите се “добре облечени бизнесмени” явно не трогват Военна полиция и Военна прокуратура, въпреки че са заплашени комуникациите на Българската армия и то в разгара на две войни, водещи се буквално от двете страни на все още мирната ни родина.

От какво е продиктувана меко казано смущаващата пасивност на държава и община, питат хиляди граждани, скандализирана от варварското отношение на Гърнетата към културата, сигурността и законите на страната? Отговорът в подобни случаи е учудващо прост и логичен – най-вероятно корупционни интереси и пачки, потънали в джобовете на бездушни висши чиновници.

Но нека караме поред. Собствениците на „Титан“ Димитър Борисов (по-известен с прякора Гърнето) и неговият партньор Иво Иванов – Праховеца, имат инвестиционна намерение да вдигнат свой небостъргач в центъра на София. Двамата от години са собственици на уникален парцел – карето между „Раковска“, „Гурко“, Министерство на транспорта и Народния театър. В момента там се намират известното нощно заведение “Beach bar” (бивш клуб на СДС „Синият лъв“) и … Информационният център на Министерството на отбраната.

Новината мина и замина без особено внимание в централните медии и обществеността.

Дори „спасителите на София“ странно замълчаха. Прочее откакто дойдоха на власт, партиите на Кирил Петков, Христо Иванов и Борис Бонев загубиха сетива за архитектурното и нормативно насилие, извършвано от частници. Дали мълчанието е финансово подплътено, или хранилката на властта ги прави лениви, можем само да гадаем.

Само Министерството на отбраната излезе с еднократна информация, че има грешка в скиците, тъй като според тях, в имота на Гърнетата попада и част от Информационния център.

Шефовете на „Титан“ са решили да съборят тераса, част от сградата на Информационния център, с аргумента, че тя влиза в техен имот.

През март т.г. чрез фирмата „Краси – С“ ЕООД са уведомили писмено министъра на отбраната (по това време все още Тодор Тагарев), че на 20 април ще премахнат „незаконната конструкция-подиум“. Според източници от военното ведомство т.нар. от тях „подиум“ всъщност е железобетонна тераса, неразделна част от сградата на Информационния център.

Военните реагират незабавно на писмото за събаряне с ответни писма до ДНСК и до главния архитект на Столичната община Здравко Здравков, като предупреждават, че “незаконната конструкция” според босовете на Титан всъщност е стратегически обект на Министерство на отбраната “с изградени оптични кабелни линии за постоянна връзка с ключови ведомства и с дипломатическите ни мисии в чужди държави, като голяма част от комуникационните връзки са криптирани”.

От голямата община и министерството, управлявано до неотдавна от Андрей Цеков, не реагират. Или поне не достатъчно публично, както подобава на казус, засягащ националните интереси и сигурност на страната. Явно МРРБ нямат интерес комуникациите на армията със задграничните ни мисии да бъдат съхранени, нищо че проблемът касае не само България, но и НАТО. Или може би имената на Димитър Борисов и Иво Иванов са ги респектирали до степен да теглят една …докладна, че нарушение няма.

За колко точно пари български министри са готови да лъжат партньорите си от Алианса, че част от секретните им комуникации (или поне земята под тях) са продадени на лица с меко казано деликатна репутация и тъмно минало, нека военна полиция и военна прокуратура кажат.

Спорът с Министерството на отбраната не е разрешен и до ден днешен, а тежката техника всеки момент рискува да отреже връзките на Българската армия с ключови за сигурността ни национални институции и задгранични мисии.

Според предварителните планове на пернишките бизнесмени техният небостъргач ще бъде с лице към бул. „Раковски“, а от другата страна ще граничи с бул. „Гурко“. Наскоро те са заявили на собствениците на “Beach bar”, че трябва да освободят долната част на градината, която са заели, тъй като Гърнетата възнамерявали много скоро да преминат към строеж на новата си огромна бизнес сграда.

Без да чакат отговор от засегнатата страна и без да бъдат подложени на институционална проверка, те вече оградиха терена и поставиха табела, че ще се извършва „текущ ремонт на настилки и мероприятия по озеленяване“, въпреки че на терена е разположена тежка строителна техника.

Агресивното завземане на Стара София от “Титан” и варварското разкопаване на градинката, разположена на метри от дома на Иван Вазов, има своята дълга и мрачна предистория. Знаковото за софиянци място, или поне част от него (без да броим терасата, под която минават комуникациите на военните), е придобито от баровците със “съдействието”

на бившия областен управител на София Росен Владимиров.

Парцелът на „пъпа на София“ е закупен от Димитър Борисов и Иво Иванов само за 460 хил. лева, т.е. колкото един не особено голям и обикновен апартамент в центъра. Заслуга за това има бившият областен управител на София, който управлява по времето на Стефан Софиянски като столичен кмет.

Тук е мястото да припомним, че през 2005 г. София повече от седмица затъна в боклук. Тогава Росен Владимиров като областен управител обяви града за „критичен“, а по-късно последва и преподписване на договори със сметосъбиращите фирми, сред които и „Титан“ на Димитър Борисов и Иво Иванов.

Трудно може да се намерят доказателства за връзка между двете събития назад във времето, но фактите са си факти.

Името на Росен Владимиров изскача и като основен двигател за продажбата и на Царските конюшни, които тънат в руини, както и на терени от градината около Паметника на съветската армия. След тези скандални сделки той се оттегли от политиката в България и от години осребрява спечеленото в Швейцария.

Имотът в карето между „Раковска“, Министерството на транспорта, „Гурко“ и „Иван Вазов“, с който са се сдобили Гърнетата от „Титан“, е в парцел № 468, Център, който е отчужден още през 1941 г. за нуждите на Министерството на народното просветление и Народния театър.

Точно през 2005 г. (когато е и голямата криза с боклука в София, както споменахме по-горе), областният управител на София Росен Владимиров продава 1532 кв.м в центъра на София за 460 000 лв. Това е цената на един средно голям апартамент в района. Продадени са тротоарът, градинката, земята под Информационен център на НАТО към Министерството на отбраната – публична държавна собственост, земята под клуба на СДС „Синия лъв“ – публична общинска собственост, поради което обектът не може да се трансформира в детска градина и Столична община търси начин да изкупи обратно земята.

Намерението за детска градина е неосъществимо, тъй като не е възможно да няма двор съгласно изискванията на Наредба № 1 от 2009 г. за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра.

В момента в парцела е разположена тежка строителна техника и се извършват строителни дейности без да е издадено Разрешение за строеж и Разрешение от Национален институт за опазване на недвижимите културни ценности към Министерството на културата (зоната е групов паметник на културата, поради което е необходимо съгласие от НИНКН към Министерството на културата).

На оградата, с която е заградена и голяма част от тротоара, е разположена фалшива информационна табела – в нея не фигурира информация за срок на дейностите, данни за издадено Разрешително за строеж – задължителни изисквания, съгласно чл. 13 от Наредба № 2 от 22 март 2004 г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строителни и монтажни работи.

Имотът е заграден на основание на Проект за безопасност и здраве. За отбелязване е, че са изсечени и десетки дървета, за което също няма издадено разрешение. От 2021 г. същите инвеститори искат разрешително за изсичане на 25 дървета в другия имот – в градината на ресторант „Синият лъв“. Тъй като става въпрос за повече от 11 дървета, по наредба разрешителното за сеч трябва да бъде одобрено от комисията по опазване на околната среда на Столичния общински съвет.

През февруари 2023 г. комисията, в която преобладава ГЕРБ, одобри разрешението, но общественото недоволство накара председателят на общинския съвет тогава Георги Георгиев от ГЕРБ да върне доклада за ново разглеждане с препоръка да се намали броят на дърветата.

Комисията разгледа на 6 юли 2023 г. искането отново, този път за 21 дървета. В него се предвиждаше в карето между улиците „Раковски“, „Гурко“, „Иван Вазов“ и „Кузман Шапкарев“ да бъдат премахнати 2 смърча, 2 ели, 4 ясеновидни явора, 5 явора, 1 ясен, 1 липа, 1 бреза и 5 плодни дървета.

Всички те са в преобладаващо добро физиологично състояние, на възраст от 15 до 30 години, е заключението на комисията.

В момента пъновете на отсечените дървета са извадени, заравнено е и отгоре е насипан дребен изкуствен камък. За сечта в частния имот не е представено разрешително в район „Средец“, на чиято територия е обектът.

Районният еколог Мария Христова е била сигнализирана за изсичането от арх. Габриела Семова и арх. Весела Тончева, но на място проверяващите не са открили остатъци от отсечените дървета и акт не е съставен.

Поради липса на законни табели за строително-ремонти дейности към момента няма яснота какво точно ще строят Гърнетата от „Титан“ – дали мечтания небостъргач или пък ще осъществят друг проект, който не можаха да реализират – пететажна офис сграда или ново заведение.

Източник: crimesbg.com


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар