На втория ден от Светата седмица почитаме Дева Мария! Ето какво гласят традициите

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

1. Светли вторник – на този ден се отдава почит на Света Богородица. Плачейки, тя остава край празния гроб на Спасителя с единственото желание да разбере къде е тялото на нейна Възлюбен Син.

С тези събития се свързват и събития, които са се случили след Христовото възкресение – явяването на възкръсналия Христос на учениците Му и четиридесетдневното Му общуване с тях на земята, преди да се Възнесе на небето.

2. Св. апостол Яков Зеведеев (Иаков Зеведеев), брат на св. Йоан Богослов († 44 г.) – той е един от дванадесетте апостоли на Иисус Христос. Брат е на любимия Христов ученик св. ап. и евангелист Йоан Богослов.

Веднъж Иисус Христос минавал по брега на Генисаретското езеро и видял Якова и Йоана да кърпят мрежите в кораба. Той ги повикал да вървят след Него. Те, като оставили баща си Зеведей и надничарите в кораба, тръгнали след Спасителя.

Въпреки че били постоянни слушатели на. Христовата проповед и непосредствени свидетели на Неговите чудеса, Зеведеевите синове отначало не могли да разберат напълно възвишения характер на Неговото божествено учение. Проповедта за Царството Божие те разбирали не в духовен, а в буквален смисъл, като царство земно, политическо.

Той бил осечен с меч от Ирод в Иерусалим през 44 г. при император Клавдий. Той е вторият след архидякон Стефан мъченик.

Преданието, че св. ап. Яков е проповядвал в Испания, не може да се приеме за вярно, защото то противоречи на сведенията за живота му, който намираме в Новия Завет. Но светите му мощи били по някое време пренесени в Испания и днес испанците почитат св. ап. Яков като свой покровител.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар