На днешният ден прогресивната демонократична царска власт уби Гео Милев

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

На днешния ден, през 1925, е убит с телена гарота в полицейското управление поетът и героят от Дойран: Георги Милев Касабов, по-известен като Гео Милев.

Като поет той е представител на символизма и експресионизма в България.

Като българин той е защитник на България с оръжие в ръка.

През март 1916 г. Гео Милев е мобилизиран и изпратен в Школата за запасни офицери в Княжево. Оттам като старши подофицер е изпратен в 34-ти троянски полк, който е на позиция при Дойран. Назначен е за командир на разузнавателния апарат в града. На 29 април 1917 г. неговият пост е открит от англичаните и е подложен на артилерийски огън. Милев е тежко ранен в главата и загубва дясното си око.

Като човек и общественик Гео Милев е публицист, защитник на човешки правдини.

В започналото да излиза през януари 1924 г. списание „Пламък“ Гео Милев печата статии под надслов „Грозни прози“, поемата „Септември“, както и началото на поемата „Ад“.

Заради поемата „Септември“ книжка 7 – 8 на списанието е конфискувана, а Милев е даден под съд. В името на свободата на словото, и други тогавашни европейски и атлантически ценности, разбира се. През януари 1925 г. списанието направо е забранено. За да са наистина безценни тези ценности, като „свободата на словото и печата“. Какво тук значи някаква си Търновска Конституция между приятели-демонократи и монархисти?

Вижте за т.н. „Априлски събития“ в България през 1925 година: https://bg.wikipedia.org/…/Априлски_събития_в_България_(192…

Става дума за „оная, хубавата, великата, сияйната царска власт“, ехе-е-ей…

Та през тази хубава и демонократична, или монархична прогресивна власт на 14 май 1925 г. заради поемата (заради 1 ПОЕМА!) „Септември“ Гео Милев е осъден на 1 година тъмничен затвор, глоба от 20 000 лв. и лишаване от граждански и политически права за 2 години. Повтарям – през оная хубавата, царската власт, когато (уж) фашизъм не е имало.

Той, наивникът, вероятно е смятал, че живее в правова държава (познато?) и решава да обжалва постановената присъда пред Апелативния съд. Само, че понеже и тогава, както и сега, основната сила на правото е правото на силата, то на 15 май е извикан за „малка справка“ от полицията и изчезва безследно. За сметка на това демонократично, монархично, и изобщо – по най-добрия начин, не като при гадните комунисти 1944-1989. Безследно. Чиста работа.

Безследно, безследно, колко да е безследно…През 50-те години на миналия век в масов гроб (!) край София (Илиенци) останките му все пак са намерени. Разпознат е по изкуственото око, поставено му по време на операциите в Германия. Белезите от насилие, както и показанията на ген. Иван Вълков пред съда през 1954 г., доказват, че Гео Милев е бил брутално удушен с тел. Подобно на множество други, разбира се. Става дума все пак само за един от МАСОВИТЕ гробове на „безследно изчезнали“.

Имаше един хубав сериал на времето точно за тези събития: „По дирите на безследно изчезналите“. Няма да го видите вече нито в БНТ, нито в ьТВ, нито в НОВА, нито даже в телевизиите от 2-3 ниво след „първите“. Но потърсете го. Ще го намерите. Който търси – намира. И тогава ще разберете, защо през 1925, именно тогава, не през 1923, 1922, или през друга предходна година е осъществен взрива на църквата Света Неделя в София, и именно над главите на точно тези публични личности и персонажи. Простичко казано, крушата винаги си има опашка, и няма дим без огън.

А за поета…тук можете да намерите неговото творчество: http://www.slovo.bg/showauthor.php3?ID=142&LangID=1. Ако сте от изчезващите…от тия…все още четящите. От изкопаемите със сърце и съвест. Останалите – подминете демонократично, атлантически, за вас са сериалите, търкането на билетчетата, джендър-идеологията, гей-парадите, и турските сериали. Но ако все пак сте стигнали дотук, значи, сте от първите, от измиращият вид.

От вас очаквам поклон пред паметта на поета-герой от Дойран.

И съм сигурен, че ще го направите.

Амин

Пламен Пасков

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар