Война

НА ДНЕШНИЯ ДЕН ПРЕДИ 79 г. АМЕРИКАНСКИ И АНГЛИЙСКИ САМОЛЕТИ ИЗСИПВАТ НАД 33 000 БOMБИ НАД СОФИЯ

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
НА ДНЕШНИЯ ДЕН ПРЕДИ 79 г. АМЕРИКАНСКИ И АНГЛИЙСКИ САМОЛЕТИ ИЗСИПВАТ НАД 33 000 БOMБИ НАД СОФИЯ, ИЗВЪРШВАЙКИ НАЙ-КЪРВАВОТО И ВЕРОЛОМНО НАПАДЕНИЕ НАД МИРНИ БЪЛГАРИ В НОВАТА НИ ИСТОРИЯ.

29/30 март 1944 г. Това е най-тежката бoмбapдиpoвкa над София. Столицата е нападната от 450 бoмбapдиpoвaчa Б-24 „Либърейтър”, Б-17 „Флайнг Фортес“, Б-25 „Митчел“ и „Халифакс“, придружени от 150 изтребителя Р-38 „Лайтинг“.
В 9:45 ч. София е бoмбapдиpaнa с т. нар. „бoмбен килим“. В 10:10 ч. градът е бoмбapдиpaн повторно. Хвърлени са около 3000 фугасни и около 30 000 запалителни бoмби, разрушени са над 12000 сгради.
Срутени са сградите на Парламента, Народния театър, цялата улица „Търговска”, където сега се простира т.нар. Ларго, училища, болници и т.н. Общо 12 600 здания или една четвърт от всички в столицата рухват. Възстановяването продължава в следващите над десет години. Целта е да има възможно най-много жертви. Заповедта е лично на тогавашния премиер на Великобритания Уинстън Чърчил, който нарежда: „София да остане само поле, най-голямото картофено поле”.
Жертвите от всичките десетки атаки по града са около 4000 българи. Причината за “малкото” жертви е уникалната по мащабите си операция по евакуирането на тогавашното 300-хилядно население на София под ръководството на нейния кмет Иван Иванов. Тя позволява жертвите да бъдат само около 1% от населението.
ИСТОРИЯТА Е ЗА ДА СЕ УЧИМ ОТ НЕЯ!

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

One thought on “НА ДНЕШНИЯ ДЕН ПРЕДИ 79 г. АМЕРИКАНСКИ И АНГЛИЙСКИ САМОЛЕТИ ИЗСИПВАТ НАД 33 000 БOMБИ НАД СОФИЯ

  • Най-добре ще е по цял ден да слушаме по радиата и да гледаме по телевизиите палячото Зеленски – ТОЙ НЕ ЛЪЖЕ !!!!!!!!

Вашият коментар