На днешния ден турски заптиета залавят Левски

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

На днешния ден през 1872 г., турски заптиета обграждат Къкринското ханче край Ловеч и след кратка схватка залавят Васил Левски. Преди това, на 26-ти декември 1872 г. вечерта, Васил Левски пристига в Къкринското ханче, откъдето възнамерява да тръгне на другия ден за Търново и Букурещ.

При пътуването от Ловеч до Къкрина, Левски е придружаван от Никола Цветков и Христо Цонев-Латинеца.

По това време турските власти предприемат масови арести, след Арабаконашкия обир, извършен на 22 септември същата година от група революционни дейци начело с Димитър Общи. Задържани са голям брой членове на революционните комитети в Тетевен, Орхание днешният Ботевград/, Етрополе, Ловеч и близките край тях села. Действията на турските власти са улеснени от признанията, които прави Димитър Общи.

Благодарение на тях властта тръгва и по следите на Васил Левски, който за да предотврати окончателното проваляне на революционната организация, се отправя за Ловеч. Целта му е да прибере и запази архивите на организацията, след което да се прехвърли в Румъния.

От съществуващите писмени документи е известно, че по внушение на Васил Левски ханчето в село Къкрина е наето от Ловчанския частен революционен комитет. За ханджия е определен Христо Цонев-Латинеца, местен човек, преселен в Ловеч и съратник на Васил Левски. Ханчето е включено в комитетската мрежа и тук намират подслон хора на Вътрешната революционна организация. На 27 декември 1872 г. сутринта Левски е заловен в Къкринското ханче, заедно с двамата си придружители. Първоначално е отведен в Търново, а след това е изправен пред специален съд в София.

Пред съдиите, Апостолът прехвърля цялата вина за дейността на революционната организация върху себе си и предотвратява задържането на други нейни дейци. Осъден е на смърт и е обесен край София. След обесването на Васил Левски придружителите му са освободени и се завръщат по домовете си в Ловеч.

Ханчето е изоставено и не функционира. В края на 19 век пожар унищожава порутената постройка и остават само основите й. На 5 юни 1924 г. в Ловеч е създаден Комитет за възобновяване на къщата-паметник на Васил Левски в село Къкрина.

Ханчето е открито на 10 май 1931 г. в присъствието на множество граждани, войскови подразделения и официални лица.Осветено е от Браницкия епископ Максим.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар