Бедност Кирил Петков

На дъното: България последна по доходи в ЕС

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

България се озова на последно място в ЕС по минимална заплата в Европа. По-добре сме само от Албания, сочи класация на Евростат.

Освен Дания, Италия, Кипър, Австрия, Финландия и Швеция, които нямат национална минимална работна заплата, най-високият доход е в Люксембург (2313,3 евро). За сравнение – у нас най-ниският доход е 363 евро.

Други държави, за които се смята, че имат едни от най-ниските минимални заплати, са Латвия, Унгария и Румъния, като размерът им е от 500 до 515
евро.

От друга страна, държавите с най-високи минимални заплати в Европа, с изключение на Люксембург, включват Белгия (1842 евро), Ирландия (1774
евро) и Нидерландия (1756 евро).

Останалите държави със заплати над 1000 евро са: Германия 1744 евро, Франция 1645 евро, Испания 1166 евро и Словения 1074 евро.

Националната минимална работна заплата в Люксембург се е увеличила с 8 процента от 2020 г. насам, по-точно от 2 141 евро на 2 313 евро, докато минималната работна заплата в България е увеличена от 311 евро на 363 евро, което представлява увеличение от 16,7 процента.

Съвсем наскоро правителствата на Нидерландия и Франция обявиха увеличение на минималните месечни заплати съответно с 1,8% и 2,01%, като целта е да се осигури по-добро заплащане на жителите, а оттам и подобро качество на живот, предаде Дарик.

По-рано през юли Парламентът на Европейския съюз обяви, че депутатите са решили да дадат зелена светлина на новите правила за минималните
заплати на работниците в целия ЕС. Евродепутатите отбелязаха, че с въвеждането на нови правила за минималните заплати искат да осигурят достоен стандарт на живот.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар