На екскурзия: По един възрастен на 7 деца

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Правителството одобри наредбата за детските и ученическите пътувания с обща цена, която въвежда конкретни правила и процедури за организацията на зелени училища, пътуващи училища, ски ваканции и др. Според нея на всеки 5 до 7 деца до предучилищна възраст на екскурзия се изисква да има придружаващ възрастен, както и на всеки 10-15 ученици – от 1 до 12 клас.

За организираните от детските градини и училищата екскурзии ще е необходимо сключване на договор между директора на учебното заведение и даден туроператор, след което и уведомление до районното управление по образованието.

Както и досега, пътуванията ще се извършват в светлата част на деня, настаняването на децата ще става само в категоризирани обекти, а храненето – само в места, регистрирани по закона за храните. Според наредбата провеждането на детски лагери в страната ще се извършва в туристически обекти в ограден терен, с минимум два входа, с денонощна охрана и пропускателен режим, осигурено видеонаблюдение, ресторант и други задължителни характеристики. За лагерите по морското крайбрежие трябва да бъде осигурен обезопасен достъп от базата до плажа. Ползването на открити водни площи се разрешава само, ако има спасители.

При провеждането на туристически пътувания на деца и ученици в чужбина се изисква задължително и представител на туроператора.

Извън обхвата на наредбата са еднодневните екскурзии, прояви в областта на науките и технологиите, изкуствата и спорта на общинско, областно, национално и международно ниво, както и посещенията на театър, кино, изложба, цирк, концерт и др.

От 15 септември ходенето на музеи, културни прояви и еднодневни екскурзии в същото населено място трябва да става с една и съща декларация от родителите.  

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар