На живо: Великобритания и светът изпращат Елизабет Втора (видео/снимки)

На живо: Великобритания и светът изпращат Елизабет Втора (видео/снимки)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Великобритания и светът изпратиха в последния й път днес кралица Елизабет Втора. Траурната церемония се състоя в Уестминстърското абатство. На нея присъстваха българският президент Румен Радев и последният български цар и бивш премиер Симеон Сакскобургготски.

От абатството тленните останки на кралицата бяха откарани в замъка Уиндзор, където след церемония в тесен кръг ковчегът й ще бъде поставен до този на нейния съпруг принц Филип.Събитието върви успоредно с въоръжена операция, в която участват патрулиращи служители на реда.


По покривите на сградите са разположени снайперисти, докато траурният кортеж преминава по улиците.

Полицията и службите за сигурност са нащрек за евентуални нападения с хладни оръжия, взривяване на бомби и всякакви други възможни терористични заплахи или инциденти.

 

Румен Радев е на церемонията в компанията на своята съпругата си Десислава и посланика ни в Лондон Марин Райков.

Румен Радев е на церемонията в компанията на своята съпругата си Десислава и посланика ни в Лондон Марин Райков.

Снимка: БТА/

Ето програмата с поредицата от траурни церемонии днес:

В 10 часа отвориха вратите на Уестминстърското абатство. Чува се музика по желание на кралицата – шотландски гайдари и барабанисти, заедно с Кралските ВВС и гурките.

11:52 ковчегът пристигна в абатството.

Погребението в Уестминстърското абатство започна в 12 часа на обяд.

Над 500 са високопоставените гости – държавни и правителствени ръководители, кралски особи. Своите места заеха американският президент Джо Байдън, френският държавен глава Еманюел Макрон, както и британският премиер Лиз Тръс. Влязоха и бивши британски премиери – Дейвид Камерън, Тереза Май и Борис Джонсън.

12:40 – Кралското семейство пристигна в Уестминстърското абатство, за да присъства на церемонията. 

12:35 – Принцесата на Уелс Кейт и кралицата-консорт Камила, заедно с принц Джордж и принцеса Шарлот също пътуват към Уестминстър Хол.

В 12:44 От Уестминстър хол до Абатството потегли оръжеен лафет – върху него е положен ковчегът на кралицата. Той е теглен от 142 моряци. Зад него вървят крал Чарлз Трети и принцовете Уилям и Хари. Този лафет е използван за първи път при погребението на кралица Виктория.

За последен път държавно погребение е имало през 1965 г, по време на погребението на Уинстън Чърчил.

В 12:55 ч. прозвуча клаксонът „Последна публикация“. Следва двуминутно мълчание в Църквата и в цялата страна. Камбаната звучи 96 пъти, колкото са годините на Кралицата.

От 13 часа е пуснат националният химн. След това ковчегът се изнася от църквата и се отвежда с процесия до арката на Уелингтън – отново придружен от кралски особи. Съпругата на краля Камила, принцеса Кейт, херцогиня Меган и графиня Софи, съпругата на принц Едуард, се придвижват с кола.

Биг Бен гърми по време на процесията и в Хайд парк се стреля с оръжеен салют.

В 13:07 започна траурната служба в Уестминстърското абатство. Отправя се молитва за Елизабет Втора като път към вечността. Проповедта произнася Кентърбърийският архиепископ и глава на Англиканската църква Джъстин Уелби. 

„В добре известна реч, произнесена за 21-вия ѝ рожден ден, Нейно покойно величество заяви, че целият ѝ живот ще бъде посветен на службата на страната и Британската общност. Рядко има обещания, които са толкова добре спазени“, каза архиепископът. „Тя беше „жизнерадостна, имаше силно присъствие и въздействие върху живота на мнозина“, добави Уелби, цитиран от Пи Ей мидиa.

Уелби отбеляза по време на погребението, че „малцина лидери са получавали такъв изблик на любов, какъвто видяхме към Елизабет Втора“.

„Тук, където кралица Елизабет Втора се омъжи и бе коронясана, се събират хора от цялата страна и цялата Британска общност, и от страните по света, за да скърбим за загубата си, за да си спомним дългия ѝ живот на безкористна служба, и уверено да я предадем на милостта на Господа – нашия творец и изкупител“, каза по време на траурната служба в Уестминстърското абатство, излъчвана на живо по Би Би Си, неговият предстоятел Дейвид Хойл.

Музиката в абатството се изпълнява на орган, което прави усещането още по-тъжно. Специално е поръчано хорово пеене. Произведението, което се изпълнява, е композирано от майстора на кралската музика Джудит Уеър. То е вдъхновено от непоклатимата християнска вяра на кралица Елизабет. Всички присъстващи се включиха да пеят.

13:15 – Почитаемата баронеса Скотланд, генерален секретар на Британската общност, прочете първия урок.

13:20 – Светско лице (цивилна жена) цитира откъси от Библията. 

Откъс от Светото писание прочете и министър-председателят на Великобритания Лиз Тръс.

13:00 – След това церемонията продължи с проповед на архиепископа на Кентърбъри. Той прочете думите: „Ще се срещнем отново“. „Нашите души ще го приемат….Всички ние ще се изправим пред милостивия съд на Бога…“ Нека всички да кажат „Ще се видим отново“, заключи ерхиепископът.

От 13:44 звучат следващи химни в Уестминстърското абатство. Това е новото в програмата.

На събитието са архиепископите на църквите на Уелс, Шотландия, Северна Ирландия. Различни представители на конгрегацията отправиха молитви и благодарности към кралицата.

В 14:00 ковчегът пристига в арката на Уелингтън, където се прехвърля на катафалка за транспортиране до Уиндзор. Войниците се сбогуваха с кралицата с военен поздрав и националния химн. След това кралското семейство се отправя към Уиндзор.

Кралица-консорт Камила и правнуците на Елизабет Втора

Кралица-консорт Камила и правнуците на Елизабет Втора

Снимка: GettyImages

В този момент прозвуча траурна мелодия, изпълнена от личния гайдар на Нейно Величество – майор Пол Бърнс.

В 14:05 започва процесия през историческия център на Лондон до арката Уелингтън, където ковчегът ще бъде качен на катафалка, която ще го откара до Уиндзор – мястото, което кралицата винаги го е наричала свой дом.

Процесита излиза от Уестминстърското абатство

Процесита излиза от Уестминстърското абатство

Снимка: GettyImages

14.10 ч. – Гвардейците изнасят ковчега от Уестминстърското абатство след края на службата. Той отново е положен върху оръжейния лафет. Тръгва дълга пешеходна процесия през историческия център на Лондон до арката Уелингтън, където ковчегът ще бъде качен на катафалка, която ще го откара до Уиндзор. Зад ковчега са крал Чарлз Трети, кралицата-консорт Камила, принцеса Ан, принцовете Андрю и Едуард, както и принцовете Уилям и Хари със съпругите си Кейт Мидълтън и Меган Маркъл. На церемонията присъстват и двете по-големи деца на принц Уилям и Кейт Мидълтън – принц Джордж и принцеса Шарлот, които също се включиха в процесията.

Престолонаследникът Уилям

Престолонаследникът Уилям

Снимка: GettyImages

Десетки хиляди хора са се събрали в Лондон, за да видят откъде ще мине кортежът.

От 15.00 ч. ковчегът с тленните останки на Елизабет Втора потегли на оръдеен лафет от Уестминстърското абатство на последна процесия през центъра на Лондон.Там кралицата прекарва доста дълго време през Втората световна война. Следва дълга процесия. 

Крал Чарлз Трети

Крал Чарлз Трети

Снимка: GettyImages

15.15 Траурното шествие преминава през Хайд парк. Проехтяват топовни салюти, с които военните от Общността на нациите, на които Елизабет Втора е главнокомандващ, я почитат за последно. Бият камбаните на Биг Бен в траурен интервал – общо 70 пъти. Процесията е дълга 5 км. 

15.34 Процесията премина от Площада на парламента през ул. „Уайтхол“, където са разположени повечето правителствени сгради, площада за паради на конната гвардия, през улица“Мол“ и стигна до Уелингтънската арка на входа на Хайд парк. Там ковчегът бе прехвърлен от оръдейния лафет на катафалка, която потегли към замъка „Уиндзор“.

Хиляди хора посрещат катафалката с викове и ръкопляскания, те хвърлят цветя.

Ковчегът стигна Арката на Уелингтън

Ковчегът стигна Арката на Уелингтън

Снимка: GettyImages

В 18.00 ч. започва службата в параклиса „Сейнт Джордж“. Ритуали ще ознаменуват края на управлението на кралицата. Имперската корона ще бъде свалена от ковчега заедно със златния скиптър.

На ковчега са короната и жезълът на Елизабет Втора

На ковчега са короната и жезълът на Елизабет Втора

Снимка: GettyImages

Към 21.30 ч. Кралицата ще бъде погребана в тесен кръг до своя съпруг принц Филип. 

Елизабет Втора ще бъде погребана в Мемориала на Джордж Шести към параклиса „Сейнт Джордж“ в замъка Уиндзор, който е малко известен, предаде АФП. За разлика от други кралски особи тя няма да бъде положена в криптата на параклиса. Сега там е погребан принц Филип. Неговите тленни останки ще бъдат преместени в Мемориала според желанието на покойната кралица. 

Още снимки вижте ТУК

В кралската крипта се намират тленните останки на дълга поредица крале от XVIII и XIX век. Сред тях е Джордж Трети, починал през 1820 г.

Траурната процесия премина през Хайд парк

Траурната процесия премина през Хайд парк

Снимка: GettyImages

Как протича процесът в Уиндзор?

Опелото в параклиса „Свети Георги“ започва в 17 часа. Освен кралското семейство, участват членовете на кралското семейство и правителствените ръководители на страните, чийто държавен глава е била Елизабет II, както и генерал-губернаторите, които са ги представлявали там.

Кралицата ще бъде погребана в 20:30 ч. на частно погребение в страничния параклис на крал Джордж VI, заедно със съпруга си принц Филип, който почина миналата година.

Ковчегът на кралицата ще е погребан в мемориалния параклис Джордж VI, проектиран през 1969 г., заедно с този на нейния съпруг, принц Филип, който почина през 2021 г. Там са погребани баща й крал Джордж VI, майка й Елизабет и сестра й принцеса Маргарет. Поръчан от покойната кралица, този параклис е част от параклиса Свети Георги.


Снимка: GettyImages

Припадна член на персонала на Бъкингамския дворец

Припадна член на персонала на Бъкингамския дворец

Снимка: GettyImages

Румен Радев: Нейно величество остави толкова ярка следа в световната история

Малко са личностите като нейно величество кралица Елизабет II, оставили толкова дълбока и ярка следа в световната история с далновидност, със силен държавнически усет и отдаденост на мисията си в служба на своята държава и народ“. Това каза пред журналисти в Лондон президентът Румен Радев. Вчера българският държавен глава заедно със съпругата си Десислава Радева се поклониха пред тленните останки на кралицата.

 

 

 

„Срещите с нея остават незабравим спомен за мъдрост, доброжелателност и за удивителния начин, по който тя пренасяше уроците

от миналото към предизвикателствата на нашето съвремие“, каза още Радев.

По думите му неслучайно дори в смъртта си кралица Елизабет II продължава да ни обединява.

„Не само своите сънародници, които чакат с дни, за да се поклонят пред нейната памет, но и целият свят с масовото присъствие на днешната церемония“, заяви държавният глава.

Румен Радев поздрави Негово Величество Чарлз III с обявяването му за крал.

„Вярвам, че той ще продължи достойното дело на кралица Елизабет II. Вярвам, че водени от общи ценности и интерес нашите две страни ще задълбочават и обогатяват своето сътрудничество в името на мира и благоденствието в Европа“, завърши Румен Радев.

 

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар