На живо в Dir.bg: България и РСМ ще честват заедно 150 години от рождението на Гоце Делчев

На живо в Dir.bg: България и РСМ ще честват заедно 150 години от рождението на Гоце Делчев

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

България и Северна Македония подготвят съвместно честване на 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев. Това обяви премиерът Кирил Петков по време на днешното си изслушване в парламента, където даде информация на депутатите за резултатите от взаимните визити на политически делегации от двете страни. Честването на годишнината от рождението на революционера е на 4 февруари.

Премиерът Петков отчете като положителен факт съвместното заседание между двете правителства и подчерта, че на него е постигнат значителен напредък в диалога в различни области.„Подписахме три меморандума, които бяха в много ключови за нас сектори – земеделие, малки и средни предприятия и за развитието на Коридор осем“, посочи Петков.


Той отбеляза, че фокус е бил поставен и върху правата на хората с българско самосъзнание в Република Северна Македония, като е заявено политическо намерение те да бъдат вписани в конституцията на страната, но без да бъдат поети ангажименти за срокове.

Министър-председателят още веднъж посочи, че българската страна няма намерение да сменя членове на Съвместната комисия по историческите и образователните въпроси, а тя предстои да проведе нови заседания.

От своя страна депутатът от ГЕРБ и бивш министър на външните работи Екатерина Захариева посъветва премиера да намали ентусиазма си по темата, тъй като и предишни правителства са подписвали меморандуми между двете страни, но от тях, според нея, нищо конкретно не е последвало.


Снимка: БТА

Петков заяви още, че правата на българите в Република Северна Македония са огромен приоритет.

„Българският интерес ще бъде защитен. Българите в Република Северна Македония ще имат равни права“, увери Петков. Той даде за пример заявеното политическо намерение от страна на премиера Димитър Ковачевски хората с българско самосъзнание да бъдат вписани в конституцията, без да се ангажира със срокове.

От парламентарната трибуна Петков разказа, че премиерът Ковачевски е дал личния си телефонен номер на кореспондента на БТА в Скопие, по време на посещението на двамата в прессклуба на медията, като лично се е ангажирал да реагира в случай на евентуален вандалски акт.

Най-доброто за България е да имаме добросъседство, да имаме отворени граници, правата на българите да са защитени, каза още Кирил Петков.


Снимка: БТА

„Следващите десет години ние трябва да работим с Република Северна Македония и този мониторингов механизъм срещу дискриминацията и потъпкването на човешките права да бъде реално използван“, каза още българският премиер.

Европейската комисия е готова да подкрепи финансово изграждането на жп връзка между София и Скопие, стана още ясно от думите на премиера Кирил Петков

Той представи пред депутатите информация за резултатите от размяната на политически визити между двете страни, както и за поетите между тях ангажименти. Българският премиер разказа, че при вчерашното му посещение в Брюксел е разговарял по темата за транспортната свързаност между двете държави с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, която е изразила готовност за подкрепа за изграждане на жп връзката между България и Република Северна Македония, тъй като е стратегически и зелен проект.

Темата се обсъжда и в съвместната работна група, в която от българска страна участват министрите на транспорта и съобщенията и на регионалното развитие – Николай Събев и Гроздан Караджов, подчерта премиерът.

„През месец март се надяваме да пуснем авиолинията между София и Скопие да работи, много обозрим и къс срок. Надяваме се 13-те километра, които не сме изградили до ГКПП „Клепало“ да се завършат тази година. С едни 13 километра отваряме още един път, не знам защо сме оставили тази отсечка да не се случи. Това ще бъде огромен приоритет“, каза още Петков по темата за транспортната свързаност между двете държави.

Депутатите провеждат своето редовно пленарно заседание.

В началото на заседанието се регистрираха 187 народни представители, трима депутати участват онлайн.

Заседанието започна с размяна на реплики между председателя на ДПС Мустафа Карадайъ и председателя на Народното събрание Никола Минчев във връзка с въпрос към министър Бойко Рашков от парламентарния контрол.

В дневния ред е и първото четене на промени в Закона за предучилищното и училищното образование.

Във времето за парламентарен контрол на въпроси на депутати ще отговарят вицепремиерът Борислав Сандов и министрите Бойко Рашков, Стефан Янев, Асена Сербезова, Надежда Йорданова, Николай Денков, Христо Проданов, Александър Николов и Радостин Василев.

Очаквайте подробности!

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар