На живо в Dir.bg: Всичко от „Избори 2 в 1“

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В условия на усложнена епидемиологична обстановка днес се провеждат първите в историята на България избори за президент и парламент едновременно. Вотът за държавен глава е редовен, а този за Народно събрание – втори извънреден и общо трети за тази година.

Подобно на 11 юли, в 9391 секции в България с над 300 избиратели ще се гласува само с машини, а в малко над 2000 от тях заради по-висок брой избиратели устройствата за гласуване ще бъдат по две в помещенията. В случай че в дадена секция машините се повредят, се пристъпва към хартиен вот.

Регистрирани са над 4000 наблюдатели.

Общо 5067 са кандидатите за народни представители. От тях 1515 са жени, а 3552 – мъже. 1237 са регистрирани в повече от един район.

В изборите за президент и вицепрезидент ще участват 23 кандидат-президентски двойки. От тези общо 46 кандидати 18 са жени, 28 са мъже. Сред кандидатите за президент има четири жени и 19 мъже.

Ако победителят не успее да събере поне половината гласове при над 50% избирателна активност, точно след една седмица – на 21 ноември, ще се проведе балотаж между двамата с най-добър резултат.

06:00
Как да гласуваме с машина днес
Можем да подадем вота си само един път и само на един екран и само с една смарт карта

21:12
Изборният ден в чужбина започна
Първа врати отвори секцията в Крайстчърч, Нова Зеландия

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар