На живо в Dir.bg: Мария Габриел призова ПП-ДБ за усилия за излизане от порочния кръг (видео)

На живо в Dir.bg: Мария Габриел призова ПП-ДБ за усилия за излизане от порочния кръг (видео)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

След малко повече от 24 часа отлагане срещата между номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел и лидерите на “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ) започна в зала “Запад” на Народното събрание.

На масата срещу Мария Габриел седнаха Кирил Петков, Асен Василев, Атанас Атанасов, Николай Денков, Христо Иванов и Владислав Панев.Номинираната за премиер отново изброи 10-те точки от плана си за бъдещо управление и препотвърди, че първото нещо, което ще направи министърът на правосъдието в неин кабинет, ако се стигне до такъв, ще е да поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев поради уронване на престижа на съдебната власт.


“Търсим основа за работещо проевропейско правителство с ясни цели и механизми за постигането им. Тази рамка търпи промени и оставаме отворени за този диалог. Виждам възможност за екип в България. Нека излезем от порочния кръг, да преодолеем различията. Диалогът не цели веднага и само общото, а да бъдат зададени трудните въпроси, за да е стабилна основата. Вярвам, че каузата ни е една – България”, заяви в началото на разговора номинираната за министър-председател.

По думите й е необходимо да се засили чувството за сигурност в българските граждани.

Първи думата от ПП-ДБ взе съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков.

“Целта на нашата среща е в някои от тези 10 точки да влезем в малко по-голям детайл и едно ниво навътре, за да се запознаем с вашите виждания. Няма да са в точния ред, в който вие изброихте, затова първо ще дам думата на Атанас Атанасов по темата сигурност”, заяви Петков.

“Всички сме загрижени за състоянието на държавата и всички искаме да преодолеем политическата криза, дано успеем. Най-голямото предизвикателство в момента в света е войната в Украйна”, започна съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов и попита дали правителство на Габриел би доставяло военна помощ на Украйна, както и Има искане за един милион снаряди, с които правителството ни разполага, но президентът е отказал на Украйна. Какво мислите по въпроса? Защото трябва да изпълняваме съюжническите ни задължения. МС отговаря за сигурността и обществения ред в страната, но законът казва, че ръководителите на всички служби се назначават от президента и това не дава възможност да изпълнителната власт да изпълнява своите правомощия. Как се отнасяте към тези законопроекти

Мария Габриел отговори, че позицията е за пълна солидарност с Украйна. 

“Трябва да покажем пълна подкрепа. Когато казваме, че искаме проевропейско правителство казваме, че искаме да участваме в общата позиция. Има решение на парламента. За да може да се отговори подобаващо на тях, правителството трябва да е с ясно изявена позиция. За законопроектите – трябва да ги прочета. Обичам да чета. Решенията не се взимат от един човек. Каквито и законопроекти да има, ако служебното правителство продължи да работи, знаете какъв е сценарият”, добави тя.

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов отправи към Мария Габриел въпроси по отношение на правосъдната реформа и казуса с оставката на главния прокурор.

“Хората виждат безнаказано беззаконие и нагла корупция. Това ерозира доверието им в институциите и на това дължим политическата криза”, заяви Иванов. Той изтъкна, че не може да се говори за съдебна реформа без да се направи конституционна такава.

Мария Габриел му отговори, че за да се говори за конституционна реформа има много работа, свързана с МС, министъра на правосъдието и Народното събрание, и затова от ГЕРБ-СДС търсят подкрепа от други партии.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова пък допълни, че е важно колко ще е дълъг животът на 49-ия парламент, защото ако е ограничен и първият мандат не бъде реализиран, каквито и намерения да имат в партията, няма да бъдат осъществени. 

Вчера Мария Габриел разговаря последователно с представители на ДПС, “БСП за България” и “Има такъв народ” по теми, засягащи дневния ред на обществото и възможността за подкрепа на правителство, което да изведе България от политическата криза.

От ПП – ДБ не дойдоха на разговорите, тъй като съпредседателите на “Продължаваме промяната” Кирил Петков и Асен Василев не бяха в страната, но от втората политическа сила обявиха, че такава среща трябва да се състои.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар