На живо в Dir.bg: Парламентът заседава извънредно във връзка с вдигането на пенсиите

На живо в Dir.bg: Парламентът заседава извънредно във връзка с вдигането на пенсиите

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Горещи политически страсти по време на извънредното заседание, свикано заради осъвременяването на пенсиите от 1 юли тази година. Вчера социалната комисия отказа да гласува ръст на пенсиите с 11%, след като НОИ вече взе това решение, а част от депутатите в нея нарекоха заседанието ѝ безсмислено. 

Около смисъла на днешното заседание на парламента се завъртяха и днес разменените в залата реплики. В началото се регистрираха 174 народни представители, разменени основно между представители на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. От “Възраждане” още преди дни заявиха, че няма да участват днес.

По предложение на Мирослав Иванов от ПП-ДБ извънредното заседание се предава пряко по БНТ и БНР.

От дневния ред отпадна точката за освобождаване на Александър Мумджиев от длъжността инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС). Заместник-председателят на Народното събрание (НС) Росица Кирова съобщи, че трудовото правоотношение на Мумджиев с Инспектората е прекратено след подадена от него оставка и точката следва да не бъде разглеждана.

Днес депутатите изслушват служебния премиер Димитър Главчев във връзка с осъвременяването на пенсиите и да разгледат проекта на решение, предложен от ПП-ДБ. Предложението е да се задължат представителите, определени от Министерски съвет в Надзорния съвет на НОИ, да подкрепят решение за осъвременяване на пенсиите по чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване в размер на 11%. 

Извън тази точка, от “БСП за България” поискаха да бъде изслушан председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране за предстоящото драстично, според тях, увеличение на цената на тока. Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова обаче отказа да подложи предложението на гласуване. Тя посочи, че няма основания за притеснения и включване на точка в дневния ред.

Кирова напомни, че на председателски съвет е решено изслушването да бъде включено като точка днес, само ако предстоят промени в цената на тока в рамките на този парламент. В противен случай това да стане в следващото Народно събрание, което ще вземе решение. КЕВР е самостоятелен орган, взима самостоятелно решенията си и ние като народни представители не можем да оказваме натиск в една или друга посока, подчерта Кирова. Да не превръщаме залата на парламента в ненужна предизборна говорилня, настоя тя.

След множество процедурни предложения, депутатите излязоха в почивка половин час след старта на заседанието, започнало в 13:00 ч.

След почивката Ивайло Ангелов Иванов положи клетва пред Народното събрание като депутат от листата на “Продължаваме промяната-Демократична България” от 13-ти Многомандатен избирателен район – Пазарджик. Той влиза в парламента на мястото на Петя Ставрева, която след кратко боледуване ни напусна през май. Тя беше председател на политическа партия “Обединени земеделци” и народен представител в 49-ото Народно събрание от 13-ти Многомандатен избирателен район, град Пазарджик от листата на ПП-ДБ.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар