На живо в Dir.bg: ПП поиска отлагане на разискванията за Изборния кодекс

На живо в Dir.bg: ПП поиска отлагане на разискванията за Изборния кодекс

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Народното събрание продължава с обсъждането на второ гласуване на промените в Изборния кодекс. Това предвижда точка първа от програмата за работа на депутатите в четвъртък, публикувана на Интернет страницата на Народното събрание.

След като парламентът гласува първите 16 параграфа от Изборния кодекс, Мирослав Иванов от ПП поиска отлагане на разискванията, за да се обсъдят важни за хората точки.Нека да продължим с проект на решение за изменение на решение на Народното събрание, с което се възлага на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия, призова Иванов.


След него на парламентарната трибуна излезе Йордан Цонев от ДПС пък направи обратното предложение и поиска разискванията по текстовете за Изборния кодекс да продължат. В крайна сметка искането на Иванов не беше подкрепено.

По-рано депутатите не приеха ЦИК да бъде разширена, така че всяка една парламентарно представена партия да има свое представителство. Предложението беше направено от „Възраждане“ и БСП, като впоследствие от БСП сами гласуваха против него. След приетите текстове беше и тъмната стаичка да отпадне – вместо това гласоподавателите ще дават своя вот зад параван, като „за“ гласуваха всички 220 депутати в залата.

„На правната комисия постигнахме уговорка, че членовете на ЦИК ще бъдат и ще отразяват пропорционалното разпределение на политическите партии в НС така, както би било редно, за да отразяват и обществено-политическите нагласи на обществото. Въпреки тази уговорка при двете гласувания днес се видя, че в Република България политическите заявки много лесно се променят – следват само и единствено тесни интереси на определени партии, които не желаят справедливо разпределение на състава на ЦИК“, заяви Петър Петров от „Възраждане“ след гласуването за ЦИК и продължи:

„Нека след тези две гласувания е ясно на българското общество, което се надявам да ни гледа в момента, че изброите само и единствено изпълняват тесни политически интереси на тези партии, които в момента със 130 гласа си промениха мнението за период около две седмици и в момента гласуваха „против“. Нека на българското общество да е ясно, че това гласуване, което беше проведено в момента, няма да даде справедливост на следващите избори, а ще даде само един инструментариум в определени политически сили да ръководят по начина, който на тях им изнася, провеждането, организацията преди това и накрая и отчитането на изборните резултати“.

По думите на Настимир Ананиев от ПП всички политически формации, които имат в момента представителство в ЦИК, не са подкрепили това предложение.

„Всички нови формации – ПП, „Възраждане“ и „Български възход“, които би трябвало да имат представителство в ЦИК, всъщност няма да имат такова, защото, имайки предвид, че гласуваме в момента Изборния кодекс и промяна на изборните правила по начина, по който ще доведе до манипулации, съставът на ЦИК е един много важен орган, защото повечето решения се взимат там“, коментира Ананиев и добави, че по този начин „статуквото запазва мнозинството си в ЦИК, което показва план на цялата промяна на този важен законопроект“.

След него на парламентарната трибуна застана Милен Матеев от ПП, който заяви, че са стигнали до абсурда, който не за първи път вижда, а именно, че БСП гласува против собственото си предложение.

„Целта на това нещо е, когато има манипулации, ЦИК да ги прикрива, защото там няма да има партии, които да се противопоставят“, подчерта още народният представител от ПП.

Депутатите решиха още декларациите за гласуване да се попълват пред изборните секции, с което беше отхвърлено предложението на ПП това да се случва пред членовете на ЦИК.

Отхвърлен беше и текстът на „Демократична България“ за преброителните центрове. „Против“ гласуваха ГЕРБ, БСП и ДПС. „Въздържал се“ маркираха народните представители от „Възраждане“.

Също така необходимите заявления за разкриване на нова секция в чужбина остават 40, въпреки че имаше предложение от ГЕРБ техният брой да бъде 100. Запазва се и „Район чужбина“. Двете предложения бяха на ГЕРБ, но депутатите от групата сами гласуваха „против“.

В петък миналата седмица повече от 11 часа депутатите дебатираха първите 16 параграфа на законопроекта, докладвани от Комисията по правни въпроси. Гласуването на текстовете бе оставено за следващо пленарно заседание. Изказвания в петък направиха над 50 народни представители от „Продължаваме Промяната“.

Законопроектът, който депутатите обсъждат на второ четене, е общ и в него са включени промените, предложени от „БСП за България“, с които се дава възможност за избор в секциите с над 300 избиратели между гласуване с машина или с хартиена бюлетина и тези на „Демократична България“ (ДБ) за въвеждане на преброителни центрове, добавя БТА.

Миналата седмица парламентарните групи на „Демократична България“ и „Продължаваме Промяната“ се обявиха „против“ разглеждането на промените в Изборния кодекс. Те настояха временна комисия да обсъжда всички възможни изменения, а действията на ГЕРБ-СДС, ДПС и „БСП за България“ в подкрепа на хартиената бюлетина, определиха като действия на „хартиена коалиция“.

Дебатът „за“ или „против“ възможността гражданите да избират между хартиена бюлетина и гласуване с машини ескалира с размяната на реплики в петък вечерта. Тогава Георги Свиленски, заместник-председател на ПГ „БСП за България“, заяви, че левицата няма да оттегли законопроекта си за промени. Откраднахте изборите, уважаеми колеги, ето затова БСП няма да оттегли закона, обърна се Свиленски към депутатите от „Продължаваме Промяната“. 

Свиленски посочи още, че бившият министър-председател Кирил Петков е казал, че ако левицата оттегли законопроекта си, ще получи кодовете от машините за гласуване. Кой е той, че ще държи кодовете на машините, попита Свиленски, а в отговор съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че ще съди Свиленски, ако не си оттегли думите.

От ГЕРБ-СДС първо предложиха промени, най-вече свързани с избирателния район „Чужбина“, но още в началото на разглеждането на второ четене въпросните изменения бяха оттеглени от председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Това стана след среща на парламентарната група с лидера на партията Бойко Борисов. Поводът за нея бе огромното недоволство от среднощното заседание на Комисията по правни въпроси, което продължи повече от 18 часа.

Освен измененията в ИК, депутатите следва да обсъдят и проект на решение за изменение на Решение на Народното събрание за възлагане на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия. Точката е фиксирана като втора от програмата за 1 декември. Вносител на проекта е Драгомир Стойнев от „БСП за България“.

Очаквайте подробности!

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар