На живо в Dir.bg: Представителите на

На живо в Dir.bg: Представителите на “Възраждане” на консултации при президента

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Държавният глава продължава консултациите с представители на парламентарните групи в 50-ото Народно събрание, като първи днес на “Дондуков” 2 са “Възраждане”.  

Радев започна с въпроса как гледат на възможностите за съставяне на кабинет и какво мислят за идеята на ГЕРБ-СДС за правителство на малцинството. 

Костадинов, от своя страна настоя за отговор дали Радев ще свика Консултативен съвет за национална сигурност заради случващото се в църквата ни. Президентът отвърна, че е изпратил съответните запитвания и на този етап няма причина да свиква КСНС. Освен това по думите му не е нужно този орган да се занимава с православни въпроси, а църквата трябва да има своята независимост от политиката. “Към момента заплаха, за каквато говорите, няма”, категоричен беше Радев. 

Извън темата за църквата Костадинов отговори на въпроса как гледа на идеята на ГЕРБ-СДС за правителство на малцинството. Лидерът на “Възраждане” е категоричен, че няма да подкрепят такъв кабинет. 

В 11 часа президентът Румен Радев ще посрещне на “Дондуков” 2 и представителите на “БСП за България”.

Вчера държавният глава разговаря и с ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ. След тези консултации не изглежда, че може да се стигне до стабилно правителство.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е категоричен, че ГЕРБ ще предложи правителство на малцинството с премиер също от партията. Подкрепа за такова обаче досега са заявили само от ДПС. Вчера на “Дондуков” 2 те настояха да бъде подкрепен мандатът на победителя на изборите и призоваха президентът да бъде медиатор в този процес между партиите. ПП-ДБ пък твърдо остават в опозиция, независимо при кого ще отиде третият мандат. 

По-рано ИТН обявиха, че искат именно последния мандат, за да предложат експертно правителство. От казаното пред Радев вчера обаче стана ясно, че ДПС не намира логика в подобен ход, предвид, че в случая отново ще се търси подкрепа от първите две политически сили. 

Остава президентът да обяви кога ще се срещне с представителите на “Има такъв народ” и “Величие”. След това ще започне и връчването на мандатите. 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар