На живо в Dir.bg: Премиерът увери, че пенсиите ще бъдат увеличени с 11 % от 1 юли

На живо в Dir.bg: Премиерът увери, че пенсиите ще бъдат увеличени с 11 % от 1 юли

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Горещи политически страсти по време на извънредното заседание, свикано заради осъвременяването на пенсиите от 1 юли тази година. Вчера социалната комисия отказа да гласува ръст на пенсиите с 11%, след като НОИ вече взе това решение, а част от депутатите в нея нарекоха заседанието ѝ безсмислено. 

Около смисъла на днешното заседание на парламента се завъртяха и днес разменените в залата реплики. В началото се регистрираха 174 народни представители, като от “Възраждане” още преди дни заявиха, че няма да участват днес. До последно беше спорно дали ще има кворум, за да се даде начало на заседанието. Такъв в крайна сметка имаше. 

По предложение на Мирослав Иванов от ПП-ДБ извънредното заседание се предава пряко по БНТ и БНР.

От дневния ред отпадна точката за освобождаване на Александър Мумджиев от длъжността инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС). Заместник-председателят на Народното събрание (НС) Росица Кирова съобщи, че трудовото правоотношение на Мумджиев с Инспектората е прекратено след подадена от него оставка и точката следва да не бъде разглеждана.

Последва изслушване на служебния премиер Димитър Главчев във връзка с осъвременяването на пенсиите. Той увери, че те ще бъдат увеличени от 1 юли 2024 г. с 11%. Главчев цитира официален протокол от заседание на Надзорния съвет на НОИ от 14 май т.г., в който се посочва, че решението е взето с 16 гласа от присъстващите членове на съвета: “На основание чл. 100, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване, Надзорният съвет реши: “Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 г., се осъвременяват от 1 юли 2024 г. с 11 на сто”

Главчев припомни, че органите на управление на НОИ са Надзорният съвет и управителят и подуправителят. “Това са органите, които могат да вземат такова решение. Не знам защо намесвате правителството. Добре знаете, че има представители на изпълнителната власт в Надзорния съвет на НОИ, но те са 10 души. За да се вземе решение, трябват поне 11 гласа “за”, каза Главчев пред депутатите по време на изслушването.

“Единственото, което може да направи министър-председателят, е да призове участниците в Надзорния съвет да гласуват за определен процент. Аз го направих, не знам защо сте го пропуснали. Останалите шестима, които са гласували, са представители на работодатели и на синдикални организации. Не виждам там по какъв начин може да повлияе министър-председателят, съмнявам се, че и Народното събрание може да повлияе на представители на синдикалните организации”, посочи още Димитър Главчев.

Асен Василев

Асен Василев

Снимка: БТА

Днешното изслушване е инициирано от “Продължаваме Промяната – Демократична България” (ПП-ДБ). Народният представител и бивш финансов министър Асен Василев посочи, че икономическият модел, по който се развива България през последните три години, е показал, че може да има ръст на доходите, но в последно време се наблюдават опити “страната да бъде върната във времената на постната пица”.

“Спрете да лъжете българските граждани, че няма пари. Пари има. Вие искате тези пари да отиват не при българските граждани, а при определени фирми”, смята Василев. По думите му нивото на неравности в България е станало като в държави от Латинска Америка. Това правителство се опитва да ни обърне обратно към този модел, подчерта той.

Депутатът от ПП-ДБ Искрен Арабаджиев допълни, че на интернет страницата на НОИ е имало информация за друг процент. Получихме десетки обаждания от притеснени пенсионери, че се връщат времената, в които пенсиите се замразяваха или се даваха по-ниски увеличения, подчерта той.

“Никога и на никого от правителството не му е хрумвало да прилага процент, по-малък от 11%, за увеличаване на пенсиите. Това ви го декларирам, включително от лично име”, подчерта в отговора си служебният премиер Главчев. Независимо какво има на сайта на НОИ, има решение, че пенсиите ще бъдат осъвременени с 11 %, увери служебният премиер.

Последва разглеждане на проекта на решение, предложен от ПП-ДБ, да се задължат представителите, определени от Министерски съвет в Надзорния съвет на НОИ, да подкрепят решение за осъвременяване на пенсиите по чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване в размер на 11%. 

Извън тази точка, от “БСП за България” поискаха да бъде изслушан председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране за предстоящото драстично, според тях, увеличение на цената на тока. Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова обаче отказа да подложи предложението на гласуване. Тя посочи, че няма основания за притеснения и включване на точка в дневния ред.

Кирова напомни, че на председателски съвет е решено изслушването да бъде включено като точка днес, само ако предстоят промени в цената на тока в рамките на този парламент. В противен случай това да стане в следващото Народно събрание, което ще вземе решение. КЕВР е самостоятелен орган, взима самостоятелно решенията си и ние като народни представители не можем да оказваме натиск в една или друга посока, подчерта Кирова. Да не превръщаме залата на парламента в ненужна предизборна говорилня, настоя тя.

След множество процедурни предложения, депутатите излязоха в почивка половин час след старта на заседанието, започнало в 13:00 ч.

След почивката Ивайло Ангелов Иванов положи клетва пред Народното събрание като депутат от листата на “Продължаваме промяната-Демократична България” от 13-ти Многомандатен избирателен район – Пазарджик. Той влиза в парламента на мястото на Петя Ставрева, която след кратко боледуване ни напусна през май. Тя беше председател на политическа партия “Обединени земеделци” и народен представител в 49-ото Народно събрание от 13-ти Многомандатен избирателен район, град Пазарджик от листата на ПП-ДБ.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар