На живо в Dir.bg: След срещата при президента заради ескалацията в Украйна

На живо в Dir.bg: След срещата при президента заради ескалацията в Украйна

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Тук в тази зала заклеймихме руската агресия срещу Украйна още, от първия ден на тази война призовавам за прекратяване на тази война. Разумът отстъпи на оръжията. Това заяви президентът Румен Радев след консултативната среща на „Дондуков“ 2, на която бяха обсъдени последиците за сигурността, икономиката и социална сфера от ескалацията на войната в Украйна. Събирането на „Дондуков“ 2 е по инициатива на държавния глава.

„Европа е длъжна, паралелно с налагането на санкции, да търси ефективни механизми за минимизиране на последствията от тези санкции. Цената на ескалацията ще се плати от гражданите. България е от най-засегнатите. Ескалацията на конфликта може да засегне не само доставката на газ, но и преработката на горива“, посочи президентът. Президентът Радев посрещна всички участници в Гербовата зала, след което те влязоха на разговори. Този път встъпителни думи и изявления в началото на събитието нямаше.


Консултативната среща по темата се свиква дни след като руският президент Владимир Путин обяви частична военна мобилизация в Русия. В изявлението си от същия ден той посочи, че мобилизацията ще обхване само граждани от запаса, най-вече тези, които имат опит.

Освен по-голямата част от министрите от служебния кабинет, начело с премиера Гълъб Донев, в заседанието при Радев участват и шефовете на спецслужбите. Тук са заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, заместник-главният секретар на МВР Станимир Станев, председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев, заместник-председателят на Държавна агенция „Разузнаване“ Асен Тутеков и директорът на Служба „Военно разузнаване“ бригаден генерал Венелин Венев.


Снимка: БТА


Снимка: БТА

„Българската армия е в постоянна бойна готовност. Засилили сме наблюдението и разузнаването в източната част на страната“, коментира часове преди събирането при държавния глава служебният министър на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти днес във връзка с обявената частична мобилизация в Русия. Само преди два дни той заяви, че заплаха за националната сигурност няма, но риск е налице.

От МВнР отбелязаха, че следят с изключително внимание конфликта Украйна – Русия, на този етап няма конкретна военна заплаха за страната ни.


Снимка: БТА


Снимка: БТА

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар