На живо в Dir.bg: Ще избере ли парламентът Рая Назарян за председател? Ще има ли кабинет?

На живо в Dir.bg: Ще избере ли парламентът Рая Назарян за председател? Ще има ли кабинет?

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Новоизбраното 50-о Народно събрание се събра на първото си заседание. Съгласно основния закон на страната то ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител – Силви Кирилов от “Има такъв народ”.

Дойенът Силви Кирилов от ИТН удари звънеца и за втори път пожела успешен старт на 50-ия парламент, след като го стори и в първия ден на 47-ото НС

“Има усещане за недостиг и липса на справедилвост, няма единство в обществото, а често противоречията са антагонистични. 70% от избирателите не гласуваха, това е категоричен сигнал към политиците за неблагополучие в политическата система”, каза той.

По думите му е необходим системен анализ на явлението – гражданите наказват политиците и не гласуват, но те не си вземат поука. В противен случай ще имаме все по-малко доверие в институциите.

Кирилов си припомни, че в първото си откриване на заседанието на 47-ото НС е заложил на младите и сега повтори убеждението си, че са двигателят.

“И тогава казах и сега ще продължа да настоявам – че прозрачността в действията на политическите сили и спазването на дадените обещания ще върнат доверието. Трябва да оправдаем доверието с чувство за отговорност и мобилизация на нашите интелектуални способности и морал. Аз лично ще го направя. Време е да върнем здравия разум”, призова Кирилов пленарната зала.

След това народните представители положиха депутатската клетва. “Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се”, гласи тя.

Прозвучаха по традиция и химнът на България и на Европейския съюз.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова присъстват на откриването на 50-ото Народно събрание.

След клетвата депутатите ще трябва да изберат председател на парламента – процедура, която в 49-ия парламент продължи цяла седмица.

Вчера стана ясно, че от ГЕРБ-СДС ще номинират Рая Назарян. Малко по-късно от ПП-ДБ и БСП заявиха, че няма да я подкрепят.

Николай Денков каза пред журналисти, че от коалицията няма да издигнат кандидатура за шеф на НС, а социалистите съобщиха, че ще предложат за председател Драгомир Стойнев.

След формирането на парламентарните групи, президентът трябва да проведе консултации със седемте формации в 50-ото Народно събрание, преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство. Ще го получи най-голямата по численост група – тази на ГЕРБ-СДС.

От коалицията вече стартираха преговори за правителство, но по думите на лидера на формацията Бойко Борисов към днешна дата съставяне на кабинет не е възможно.

На изпратените от ГЕРБ покани към останалите парламентарно представени партии за среща се отзоваха само две от тях – “Има такъв народ” и ДПС. ПП-ДБ и БСП отказаха да се срещнат с излъчения от Борисов преговорен екип – Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян. От “Възраждане” обявиха, че ще подкрепят само техен мандат, а от “Величие” поискаха среща на ниво лидери, но от ГЕРБ отказаха. 

Според Бойко Борисов, продължаването на разговорите с парламентарно представените партии зависи от това дали ще бъде гласувано тяхното предложение за председател на парламента.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар